Пошкоджені історичні пам’ятки будуть відновлювати за допомогою тривимірної графіки

/ Події /

Для пришвидшення процесу їх реставрації в Україну приїхали фахівці з Латвії.

Разом із командою українських колег вони вже здійснили 3D-сканування двох пам’яток культурної спадщини у Чернігові, а також двох пам’яток сакральної архітектури на Львівщині та у Києві, повідомляє Урядовий портал. Програму заходів курує Бруно Деландес – архітектор, що спеціалізується на фіксації пошкоджень культурної спадщини. 

Ми дуже вдячні латвійській стороні за підтримку цього проєкту з документування пошкоджень об’єктів культурної спадщини України та сподіваємося на продовження співпраці, а також дякуємо учасникам ініціативи “Штаб порятунку спадщини” за допомогу в організації візиту латвійських колег”, – зазначила заступниця міністра культури та інформаційної політики Катерина Чуєва.

Варто зазначити, що Латвія має 20-річний досвід у сфері документування та діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час збройних конфліктів. У 2005-2006 роках подібну допомогу вони надавали Іраку. Крім того, технологію тривимірної графіки застосовували для документування об’єктів зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у зонах бойових дій в Сирії.

Нагадаємо, що нині в Україні зафіксували близько 400 випадків воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини та культурних інституцій.

 

На головній – пошкоджена церква у Лукашівці на Чернігівщині. Фото: Сергій Ревенко 

 

 

Читайте також

Чотири Львівських храми відтворять у цифровому форматі

До відбудови Ірпеня долучаться італійські компанії

Девелопери з Ірландії інвестують €200 млн для створення кампуса будівельних технологій в Україні