Понад сто нових проєктів та 3 млрд грн бюджету: що чекає на “Велику реставрацію” у 2022 році

В уряді програму "Велика Реставрація" запустили на період 2021-2023 років та віддали у підпорядкування Міністерству культури та інформаційної політики. В її рамках мають проводити реставрацію, ремонт, консервацію пам’яток культури, відновлення палацо-паркових комплексів, фортифікаційних споруд у різних регіонах України. 24 грудня міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко оприлюднив звіт виконання програми у 2021 році.

Цьогоріч для “Великої Реставрації” відібрали 57 проєктів, 31 із них належить державі, решта 26 – перебувають на балансі комунальних установ. Зокрема, до списку ввійшли Одеська філармонія, Костел у Підгірцях, Хотинська фортеця, комплекс на Хортиці, Національний художній музей та Консерваторія Чайковського в Києві, зазначає міністр.

Костел у Підгірцях. Входить до списку програми “Велика Реставрація”. Джерело фото: uk.wikipedia.org

Профінансували програму на 711,1 млн. грн., додає Олександр Ткаченко. За його словами, 13 проєктів уже завершили, 4 планують закінчити у першому кварталі 2022 року, ще 16 перебувають на різних стадіях готовності від 10% до 79%.

Звіт реалізації програми “Велика Реставрація”

Оскільки об’єкти, які перебувають у комунальній власності, увійшли до програми “Велика реставрація” лише нещодавно, пояснює міністр, щодо їхнього відновлення залишились невирішені питання. 

Упродовж наступних років до програми мають потрапити 150 нових об’єктів. Бюджет на 2022 рік виділили в розмірі 3 млрд грн. Такого фінансування має вистачити, щоби відновити близько 100 пам’яток.