Петиція проти забудови печер часів Древньої Руси, виявлених у Києві, зібрала необхідні 6 000 голосів

/ Україна /

Напередодні заступниця міністра культури й інформаційної політики Катерина Чуєва звернулася до Київської міської ради, щоби та не допустила будівництва на ділянці Вознесенського узвозу в Києві, де нещодавно знайшли стародавні рукотворні печери часів Київської Русі.

Наприкінці жовтня на сайті КМДА була зареєстрована петиція, в якій вимагали заборонити зміну цільового призначення і забудову ділянки.

“Забудовницька компанія незаконним шляхом отримала право власності на будинок №25 по Вознесенському узвозу, хоча будинок цей знятий з обліку ще у 1980-х роках і фактично не існує. Зараз існують плани змінити цільове призначення ділянки і знищити історичний артефакт”, – йшлося в зверненні.

Активісти зазначали, що печери мають бути збережені і стати музейною пам’яткою столиці. “Подібні об’єкти – велика рідкість, і їхнє дослідження та охорона мають бути в пріоритеті”, – підкреслює автор петиції Денис Гордєєв.

Скрін із сайту Petition.kyivcity.gov.ua

Станом на 22 грудня петиція зібрала необхідні 6 тисяч підписів. Тепер її розгляне Київська міська рада.

Зазначимо, раніше експерт Центру розвитку міст Дмитро Перов розповів, що поміж звивистих лабіринтів давньої печерної споруди він з Михайлом Погребиським знайшли анімістичні зображення тварин та графіті пізнього “варязького” періоду. До прикладу, руна Альґіз (або “куряча лапа”), обриси якої можна побачити на одній зі стін комплексу, використовувалась древніми варягами як символ захисту, життя та оберіг.

 

 

Читайте також

Вознесенській печері можуть присвоїти статус щойновиявленої пам’ятки

У середмісті Києва активісти виявили стародавні печери 

Печера “Геонавт” в Київській області може зникнути через незаконну забудову