Peaceful Weapon. Команда loft buro презентувала майстер-моделі модульних меблів Mod.ua

/ Архітектура /

Їх пропонують розташувати у бомбосховищах і безпечних приміщеннях, які наразі не використовують за своїм початковим призначенням.

7 червня на виробництві “Меблевих технологій” відбувся захід, на якому архітекторам, дизайнерам і представникам медіа продемонстрували зразки модульних меблів Mod.ua та ознайомили присутніх з концептом модульного містечка CAMPUS, що розробила команда loft buro.

Олег Волосовський, засновник і керівник loft buro. Фото: Максим Дробіненко

Засновник компанії Олег Волосовський розповів про успішний досвід в облаштуванні громадських просторів, який допоміг в розробленні ідеї про тимчасове житло для вимушених переселенців. Також перед війною архітектори встигли завершити проєкт хостелу Stalker в Чорнобилі. 

Загалом на створення кількох варіантів модульних меблів за європейськими стандартами у команди пішло півтора місяця. Об’єкти розраховані на будь-яке приміщення – від бомбосховища до спортзалу. 

Олег Волосовський на створеній майстер-моделі спального модуля. Фото: Ольга Стельмашевська

Майстер-модель спального модуля, яку демонстрували під час презентації. Фото: Ольга Стельмашевська

Майстер-модель модуля для облаштування кухні. Фото: Ольга Стельмашевська

Модульні конструкції поділили не тільки за призначенням, а й за матеріалом виготовлення – це деревина або метал. Останні, зокрема, пропонують встановлювати переважно у бомбосховищах і казармах. 

“Ми вирішили, що можемо запропонувати і нашим військовим інші умови проживання, з іншим комфортом та з правильними розмірами ліжка”, – зауважує Олег Волосовський

За словами архітектора, зібрати модуль може хто завгодно. Наприклад, обіцяють, що мінімальними зусиллями двох людей на це піде близько двох годин. 

На таку ініціативу команду розробників підштовхнули два аспекти:

1) питання облаштування бомбосховищ. Адже після повномасштабного вторгнення росії на території України, люди були вимушені ховатись у старих та порожніх підвалах, укриттях і на підземних паркінгах; 

2) проблема перехідного етапу, оскільки вже треба надавати тимчасове помешкання для тих, хто унаслідок війни втратив свій дім. Виготовити такі модульні меблі набагато швидше, аніж звести модульний будинок. Тому автори ідеї пропонують монтувати житлові конструкції в спорожнілих офісних чи адміністративних будівлях, щоби до холодів дати переселенцям дах над головою. 

За два-три місяці за допомогою модульних меблів Mod.ua можна вирішити житлове питання для десятків тисяч людей, підкреслює Олег Волосовський 

До слова, деякі приміщення, які обладнають цими конструкціями, після перемоги можна буде перепрофілювати у хостели.

До партнерства залучать тільки українських виробників, що дозволить створити додаткові робочі місця та допомогти вітчизняним підприємцям. До того ж Олег Волосовський зазначив, що 25 виробників, які мають матеріали та змогу створювати модулі, уже об’єдналися в єдину платформу, щоби сприяти реалізації проєктів під час війни та відбудови України.

Команда, яка створила Mod.ua, разом з організаторами презентації. Фото: Ірина Прима

Дизайн-декораторка в Art-Mart studio Тетяна Савченко, головний редактор PRAGMATIKA.MEDIA Костянтин Ковшевацький разом із Олегом Волосовським. Фото: Максим Дробіненко

Андрій Завальнюк, “Меблеві технології”. Фото: Максим Дробіненко

Засновник компанії De Hause Дмитро Ярковий. Фото: Максим Дробіненко

Гості презентації модульних меблів Mod.ua та концепту модульного містечка CAMPUS. Фото: Максим Дробіненко

Віра Зінченко, Костянтин Ковшевацький і Ксенія Латій. Фото: Максим Дробіненко

Читайте детальніше про концепт модульних меблів для переселенців від loft buro у нашому попередньому матеріалі

Компактні житлові модулі для переселенців від loft buro

Під час другої частини заходу презентували концепт модульних будинків CAMPUS, який loft buro створила разом із Module House. Автори звертають увагу на відмінність розробки від тимчасових житлових конструкцій, які нині доставляють із Польщі чи Німеччини. Зокрема, виділяють енергоефективність, швидке встановлення і зручний монтаж. 

Концепт модульного містечка CAMPUS. Зображення: loft buro

Термін виробництва такої споруди в цеху становить два місяці, далі вона потрапляє на ділянку повністю готовою, де модуль змонтують протягом двох – п’яти днів. Стіни, підлогу та стелю будинку формують енергоефективні сендвіч-панелі. Розробники підкреслюють, що клеєний брус і сендвіч-панелі забезпечують стійкий до деформації міцний самонесучий каркас. Його міцність дозволяє перевозити модулі з уже встановленими вікнами, внутрішнім і зовнішнім опорядженням, вбудованими меблями та інженерією.

Споруди будуть дво- або чотириповерхові, а облаштувати їх можна за допомогою меблів Mod.ua. Поселення матимуть інфраструктуру, їх планують розташовувати за містами, а надалі – перевтілити в дитячі табори або центри агротуризму.