ОСББ у Києві без дозволу розбирало місток в історичному будинку

/ Архітектура /

Також невідома доля столітньої цегли зі вже демонтованих елементів об'єкта.

Про це повідомляє Мапа реновації. 

Представники громадської організації зауважують, що 6 серпня місцеве ОСББ почало руйнувати місток за адресою вул. Олеся Гончара, 60.

“У Києві під загрозою зникнення опинилась ще одна пам‘ятка архітектури… Наразі будівельники вже розібрали цегляні стовпчики та огородження”, – йдеться у публікації.

Пошкоджений місток садиби Лапинської у Києві. Фото: Мапа реновації

Місцеве ОСББ без дозволу почало здійснювати демонтаж елементу пам’ятки архітектури. Фото: Мапа реновації

Активісти розповідають, що місток, який взялись незаконно руйнувати, належить до архітектурного ансамблю садиби Лапинської. Його було зведено у 1908 році. Згідно з розпорядженням представника президента (№105 від 17.02.1994), споруда має статус пам‘ятки архітектури. 

Як вдалося з‘ясувати у Департаменті охорони культурної спадщини, ОСББ не отримало жодних дозволів на роботи, під час яких було розібрано автентичні частини містка. Інспектор департаменту уже відвідав об’єкт, тому незабаром балансоутримувач отримає припис. 

Столітню цеглу спакували у мішки. Що з нею робитимуть далі – невідомо. Фото: Мапа реновації

“Голова ОСББ запевняє, що це “ремонт власними силами”. Але таке словосполучення не звільняє від відповідальності. Адже подібні “ремонти” – це те, що може непоправно нашкодити архітектурній спадщині. Будь-які роботи на пам‘ятках мають бути узгоджені з профільними відомствами і це не випадкове правило, а необхідність”, – пояснюють в громадській організації.

Окрім того, пам‘ятки не можна перебудовувати чи розбирати без погодженого проєкту, додають активісти. Тому до будь-яких реставраційних чи консерваційних робіт необхідно залучати професійних реставраторів. 

Сторічну цеглу з елементів містка мешканці будинку поскладали у мішки. Що буде з нею далі – невідомо. Хоча для відновлення подібних історичних об’єктів якраз і необхідні автентичні матеріали, саме тому вкрай необхідно зберегти оригінальну цеглу.

 

Зображення на головній: Анна Шевчук / Мапа реновації

 

 

Читайте також

Українці просять зберегти цінні мозаїку та панно Олени Гнєдаш – петиція

На Річковому вокзалі вперше реставрували панно середини ХХ століття

ТРЦ замість садиби Дмитрієва: суд не підтримав захисників історичної будівлі