Ocean Cleanup показує, як позбувається Великої тихоокеанської сміттєвої плями завдяки новій розробці – відео

/ Технології /

Екоініціатива розпочинає третій етап з очистки Тихого океану, де утворився штучний острів із пластику площею, що еквівалентна майже трьом територіям Франції.

За допомогою створення та постійного вдосконалення штучних берегових ліній до 2040 року неприбуткова організація має намір видалити зі світових вод понад 90% пластикових відходів, пише Designboom.

Аби пришвидшити процес виловлювання сміття, третю систему з очистки System 003 збільшили до 2500 м. Крім того, до двох суден, які скеровують штучні конструкції до накопичень пластику й потім збирають його й доправляють на континент, долучиться ще одне. Разом вони утворюватимуть С-подібну берегову лінію, до якої хвилями приноситиме сміття.

Такий вигляд має остання версія системи очистки System 003. Фото: The Ocean Cleanup

Новий принцип, за яким виловлюватимуть сміття. Фото: The Ocean Cleanup

“Наші моделі постійно вдосконалюватимуться з використанням польових даних, зібраних під час офшорних місій, що дозволить розумніше виконувати операції та цілеспрямованіше очищати водойми”, – заявляють в компанії.

Надалі команда планує почати співпрацювати з іншими організаціями, щоби дати виловленому пластику шанс на друге життя. Фото: The Ocean Cleanup

Варто зазначити, що проєкт Ocean Cleanup стартував у 2018 році. Тоді у тестовому режимі вони запустили в океан свою першу систему очистки System 01. Після чотирьох місяців команда повернулась на сушу, щоб зробити конструкцію ще ефективнішою. Уже у 2021 пішла у плавання System 02, завдяки якій за 12 тижнів вдалось зібрати кілька тонн пластику.

Новий стартап пропонує використовувати пластик із океану як будматеріал

У 2019 році Ocean Cleanup номінували на премію DESIGN PRIZE у категорії “соціальний вплив”.

 

 

Читайте також

У США розробили скло для фасадів, що не завдасть шкоди птахам

У Норвегії винайшли вітрову турбіну, яка генерує вдвічі більше енергії за сучасні аналоги

Одразу два сміттєпереробні заводи зведуть на Київщині