Нідерланди перемогли у європейському конкурсі з озеленення за створення кишенькових парків

Цьогоріч премію Green Cities Europe за стратегію озеленення отримало нідерландське місто Алкмар.

Як йдеться в повідомленні організаторів, місто відзначили за створення кишенькових парків.

Місто поставило перед собою завдання за сім років створити 50 000 м² зелених насаджень. Спочатку були визначені простори, які можна швидко трансформувати: невеликі площі, автостоянки, уздовж каналів та на кругових розв’язках. До обговорень залучали і громадськість.

Фото: thegreencities.eu

За два роки від початку програми встигли виконати половину від запланованого. Планувальники застосовують підхід Quick Win, що перебачає створення сталого озеленення простими методами. Обрану локацію спершу осушують, а потім відновлюють водопроникність ґрунту.

Фото: thegreencities.eu

Так, в місті з’явилися кілька міні-парків, квіткових галявин та озеленених кільцевих розв’язок, на яких висадили різноманітні дерева, ягідні кущі, польові квіти та багаторічні рослини.

Фото: thegreencities.eu

Нагородження переможців премії відбулось у Парижі. Загалом у конкурсі брали участь 13 країн. Зазначається, що 2020 року перемогу здобуло місто Берінген в Бельгії, 2021 року – Нанта у Франції.

Фото: thegreencities.eu

Кишеньковий парк – це невеличка облаштована паркова зона, яку за розміром можна порівняти з тенісним кортом. Тут можна призначити зустріч, позайматися йогою, посидіти з книгою чи випити кави в тіні дерев. Найчастіше такі мініпарки створюють на ділянках зі стихійним паркуванням, на місці звалищ або просто захаращеної території.

 

 

 

Читайте також:

Кишенькові парки. Маленькі оази з великим потенціалом

У польському місті відкрили кишеньковий парк із лавами з переробленого одягу

Покинутий аеропорт в Афінах планують перетворити на найбільший прибрежний парк Європи