Недоступне місто. Як зробити Київ комфортним для усіх – проєкт Big City Lab

/ Архітектура /

До Міжнародного дня людей з інвалідністю команда урбан-бюро Big City Lab розмістила на п’яти локаціях Києва важливі для доступності міського простору об'єкти, яких не вистачає столиці: дерева, ліхтарі, тактильну плитку, доступні фонтани з питною водою та паркомісця для людей з інвалідністю.

Задля цього здійснили дослідження доступності міських просторів. Його мета, за ствердженням авторів, привернути увагу до проблем міської інфраструктури і вказати, чого не вистачає місту, аби бути комфортним для усіх.

Фото: Big City Lab

Наприклад, на НСК Олімпійському бракує контрастної тактильної навігації для людей з порушеннями зору. Така плитка скеровує напрям руху і попереджує про об’єкти чи перешкоди на шляху, що допомогає пішоходам орієнтуватися в просторі.

Фото: Big City Lab

Облаштування зон із затінком на київській набережній надважливе для людей із аутизмом та різними ментальними порушеннями, адже можливість перепочити від літньої спеки може врятувати від сенсорного перевантаження у гучному метушливому місті.

Фото: Big City Lab

Питна вода у парках та скверах необхідна всім: людям, які пересуваються за допомогою візків, домашнім тваринам, пішоходам тощо. Тож поява такого об’єкта зробить публічні простори більш комфортними для містян, попри їхній вік чи соціальний статус.

Фото: Big City Lab

Через брак вуличного освітлення простір стає небезпечним для людей із порушеннями зору та слуху, а занадто яскраве чи тьмяне світло викликає сенсорне перевантаження у людей з аутизмом.

Фото: Big City Lab

Проблема доступності паркомісць є навіть біля фондів соціального захисту людей з інвалідністю, через це вони, власне, часто не можуть потрапити до будівлі. Паркуватися деінде – не вихід, адже для зручності людей на візках такі паркомісця ширші за звичайні (від 3,5 метрів). А їхнє розташування має бути не більше 50 метрів до входу в будівлю.

Результатом дослідження доступності міських просторів стане розроблення Альбому безбар’єрних рішень. Видання створять Big City Lab разом з Міністерством розвитку громад та територій України та громадською організацією «Безбар’єрність» у межах ініціативи першої леді Олени Зеленської.