«Не вкурвлюйте місцеве самоврядування!». Садовий і Кличко виступили проти законопроєкту №5655

Мер Львова Андрій Садовий і мер Києва Віталій Кличко висловилися проти ухвалення Верховною Радою скандального проєкту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності».

Як зазначив Садовий, згідно з пропонованим законопроєктом контрольні функції отримає приватна інспектуюча компанія, яку може створити сам забудовник. Натомість представники міської ради навіть не матимуть права потрапити на територію, де відбувається будівництво.

«Нам пропонують керувати містом, але зав’язують руки. Мені дуже прикро, що це відбувається сьогодні. Ця реформа потребує широкого обговорення і можливості почути усі сторони процесу. Не можна говорити про місцеве самоврядування без місцевого самоврядування. Не вкурвлюйте місцеве самоврядування! Відкладіть розгляд законопроєкту #5655!» – зазначив Садовий.

№ 5655: яблуко розбрату між архітекторами та законотворцями. Частина 1

Так само проти ухвалення законопроєкту №5655 в поточній редакції висловився і мер Києва Віталій Кличко.

«Фактично це – законопроект, який повністю нівелює контроль міст за будівництвом. І створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування! Таким чином, самовільне будівництво стає повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад», – написав міський голова на своїй сторінці у Facebook.
Кличко підкреслив, що Асоціація міст України та мери міст неодноразово наголошували і закликають депутатів допрацювати законопроєкт №5655, обговорити його з громадськістю, з професійними середовищами, місцевим самоврядування. І тільки тоді виносити на голосування в парламент.

Голова профільного підкомітету ВР Віталій Безгін своєю чергою закликав нардепів сісти за стіл та відновити дискусію щодо проєкту закону.

«Головна проблема даного законопроекту у відсутності діалогу між сторонами, у відсутності бажання чути іншу сторону. Замість того, щоб витрачати ресурси на взаємний хейт, тиск та медійні кампанії, варто сісти і в прозорий спосіб знайти вирішення. Без відкритого обговорення в сторонніх спостерігачів виникають обґрунтовані підозри… Я закликаю авторів та представників місцевого самоврядування сісти за стіл і відкрити всі карти. По суті, без емоцій, зробіть це в прямому ефірі. Час є, оскільки законопроєкт все одно набуває чинності з відтермінуванням», – зазначив Безгін.
Зазначимо, що сьогодні, 13 грудня, Верховна Рада має розглянути скандальний законопроєкт №5655. За даними медіа, нардепи планують голосувати за документ без обговорення.

Читайте також:

Хроніки будівельного фронту. В очікуванні нового раунду битви за №5655

Шуляк стверджує, що під час розробки законопроєкту №5655 керувались досвідом Великої Британії

Корупційні ризики, захист прав забудовників і переваги для монополістів. Анна Кирій про законопроєкт №5655