На сходах громадського закладу біля Софії Київської відкрили для огляду археологічний зондаж

На розі вулиць Володимирської та Рейтарської у Києві відкрили оглядовий археологічний зондаж над муром XVII-XVIII ст. біля закладу харчування.

Про це повідомляє археолог Національного заповідинка “Софія Київська” Тимур Бобровський.

Зондаж розміщений на сходах, які ведуть до ресторану “Завертайло”. Під склом експонуються ймовірні залишки старовинної цегляної огорожі садиби Софійського собору.

Фото: Tymur Bobrovskyy

Фото: Tymur Bobrovskyy

Торік в листопаді, під час реконструкції старих сходів, при вході до закладу знайшли мури 17–18 століть. Тоді археологи національного заповідника «Софія Київська» попросили власника ресторану законсервувати знахідку.

Так, за словами власника закладу, 24 листопада підрядник під наглядом Інституту археології провів роботи з консервації для тимасового зберігання згідно всіх вимог – геотекстиль, пошврова засипка і трамбовка піску. А зверху, з урахуванням пори та вологості, прийняли рішення закрити знахідку тимчасовою бетонною стяжкою.

Фото: Станіслав Завертайло

Фото: Станіслав Завертайло, розкопки біля закладу “Завертайло”

Наразі проведені всі необхідні роботи зі збереження частини памʼятки, яка залишиться під реконструйованими сходами. Елемент фундаменту після облаштування нових сходів до закладу частково залишається відкритим.

Мурування зачищено і виокремлено контрастною підсипкою, зондаж має підсвітку та бокові дзеркала. Не вистачає лише інформаційного супроводу, який незабаром має зʼявитися.

 

 

Читайте також:

У Чернігові виявили оборонний рів часів Київської Русі

В Альпах турист випадково знайшов святиню Давнього Риму

Залишки 1800-річної Римської бані знайшли під час розкопок у Франції