На межі загибелі. У столичному ботсаду унікальна колекція рослин опинилася під загрозою через холоди

Унікальна колекція рослин, яку збирали протягом десятиліть в Національному ботанічному саду імені Гришка у Києві, опинилася на межі загибелі через зиму. Рослини потерпають від холоду, а опалювати оранжереї немає чим. 

Через війну ботсад був зачинений тривалий час і втратив значну частину прибутку від продажу квитків. Нині співробітники установи обігрівають рослини за допомогою пічок-булер’янів і готуються розводити багаття, пишуть Новини.LIVE.

Ботанічний сад має власну котельню, яка працює на пелетах, але через війну їхня вартість за рік підскочила майже вдвічі. Державного фінансування не вистачає не тільки на опалення, але й на зарплату працівникам ботсаду, які й до війни не були високими – від 9 до 12 тисяч.

Роман Іванніков. Фото: Новини.LIVE

Проте самі співробітники більше опікуються майбутнім колекції тропічних рослин, яку збирали протягом пів століття. Спеціалісти їздили в експедиції по всьому світу і привозили зразки рослин із Африки, Європи, Азії, Австралії, Північної та Південної Америк. Якщо це зібрання тепер загине, то відновити його буде неможливо. Приблизно 25% рослин, що зараз зберігаються в колекціях ботанічних садів, вже не трапляються у дикій природі.

У купольній оранжереї температура станом на зараз сягає +11°С. Для тропічних рослин – це катастрофа: більшість з них призупиняє свої життєві процеси при +15°С, а для нормальної життєдіяльності їм потрібно щонайменше +20°С.

Фото: Новини.Live

Працівники розставили на доріжках пусті металеві бочки з-під олії. Роман Іванніков каже, що це приготування на екстрений випадок: якщо не буде іншого виходу, тоді розводитимуть багаття просто в бочках, щоб хоч якось прогріти повітря в оранжереї.

У деяких рослин на листі вже почали з’являтися плями — побічний ефект довгого перебування на холоді.

Національний ботсад Гришка просить небайдужих допомогти закупити пелети для оранжерей

У колекційних оранжереях топляться пічки-булер’яни. Дрова принесли волонтери, співробітники кажуть, поки що протриматися можна. Але подекуди на листі вже виступає грибок — наслідок довгого впливу низьких температур.

Пелети для котельні купуються переважно благодійниками. Наразі запущено проєкт “Тепло для оранжерей”, задонатити може будь-хто. Описання та звітну документацію ініціативи можна знайти на сайті ботсаду.

Фото: Новини.Live

Окрім пелет, наразі ще потрібний генератор, який зможе забезпечувати роботу циркуляційних насосів. Урешті, ботанічний сад пропонує просто купити квиток та прогулятися зимовими стежками. Будь-які фінансові надходження можуть неабияк допомогти оранжереям дожити до весни.

 

 

Читайте також:

На Троєщині з’явиться лавандове поле – висадять понад 2 тисяч кущів

Злаки та декоративні луки замість газонів. Як зміниться озеленення Києва в 2023 році

У Києві обіцяють садити, обрізати та доглядати за деревами за європейськими стандартами