На Львівщині завершують реставрацію пам‘ятки архітектури національного значення

/ Архітектура /

Йдеться про відновлення собору Преображення Господнього.

Про це повідомляє Львівська міська рада. 

Старовинна дерев’яна церква розташована у Зарудцях – її появу датують 1787 роком. Архітектурний об’єкт покрили мідною бляхою та частково оббили деревом всередині і ззовні. Залишилось завершити нижній ярус під дахом.

“Нині до реставрації храму долучився Національний інститут польської культурної спадщини за кордоном “Полоніка”. З цим інститутом вже давно успішно співпрацює міське управління охорони історичної спадщини. Зокрема, за підтримки “Полоніки” польсько-українські групи реставраторів працюють над каплицям та надгробками на Личакові, над фресками Гарнізонного храму та Вірменської катедри”, – повідомили у департаменті міської агломерації ЛМР.

Собор Преображення Господнього у Зарудцях під час реставрації. Фото: ЛОДА

Партнери допомогли завершити розпочату ще у 2020 році реставрацію храму (до того, як Зарудці стали частиною Львівської МТГ, роботи здійснювала область). Зокрема інститут “Полоніка” забезпечив церкву 750 кг міді.

У соборі Преображення Господнього лишився створений у другій половині XVІІ століття іконостас, який виготовили у львівській іконописній школі на замовлення Крехівського монастиря, а згодом продали і перевезли до храму у Зарудцях. Майже весь іконостас розміщено над бароковою стилізованою дерев’яною завісою, яку підтримують янголи.

 

 

У Глухові люди збирають на реставрацію історичного будинку завдяки сортуванню сміття

“Ми вирішили стати сучасними”. У Полтаві знищили два сграфіто на фасаді автовокзалу 

Проєкт Restare. Як у Львові працює бюро архітектурного порятунку