На Грибовицькому сміттєзвалищі закінчили технічну рекультивацію на 75%. Який вигляд воно має нині

/ Події /

У Великих Грибовичах, поблизу Львова, планували завершити консервацію сміттєзвалища у липні 2022 року, однак через війну кінцеві строки робіт зсунулись до осені. Нині підрядники виконали технічну рекультивацію на 75%.

Про це повідомив керівник депутатської комісії з екології Влодко Лучишин, пише Твоє Місто.

Також уже на 96% виконали перепрофілювання відходів на території полігону, на 71% змонтували трубопровід, необхідний для системи збору і дренажу фільтрату та практично завершили рекультивацію двох фільтраційних озер. 

Грибовицький полігон твердих відходів діяв з 1958 року. Фото: Твоє Місто

“Технічну частину рекультивації мали закінчити у липні цього року, але змушені були перенести терміни, і тепер в планах закінчити цю частину рекультивації восени”, – зазначив посадовець.

До зазначеного терміну полігон мають повністю вкрити мембраною, щоб закрити доступ до дощової води, відповідно, зменшити утворення нових інфільтратів. 

Площа звалища становить понад 38 га. Фото: Твоє Місто

Після закінчення робіт на цьому місці планують відкрити сквер для відпочинку місцевих жителів. Однак коли задум реалізують – поки невідомо. Посадовець наголосив, що стосовно облаштування громадського простору в майбутньому мають провести громадські обговорення. 

Завершення його консервації планують на осінь 2022 року. Фото: Твоє Місто

Варто зазначити, що Львівський полігон твердих побутових відходів відкрили близько 60 років тому. Зазвичай такі інженерні споруди захоронюють через 20–30 років. Місцеві жителі, будинки яких розташовані поблизу цього сміттєзвалища, розповідають, що не використовують питну воду звідси вже близько 10 років.

Нині залишилось виконати 25% рекультиваційних робіт. Фото: Твоє Місто

У 2018 році воду з криниць у селах неподалік полігону взяли на пробу й з’ясували, що у воді була перевищена кількість важких металів, зокрема азоту, заліза багато і марганцю.

Грибовицьке сміттєзвалище повністю вкриють мембраною та облаштують на його місці громадський простір. Фото: Твоє Місто

Нині у Великих Грибовичах запрацювала сучасна біогазова електростанція. Завдяки їй понад 800 тисяч метрів кубічних природного газу на рік замінять “зеленою” електрикою. Вона забезпечить електроенергією близько семи сотень господарств.

 

 

Читайте також

Війська рф знищили єдиний в Україні музей російського поета Єсеніна

Кінопростір: в Українському домі щодня відбуватимуться безкоштовні покази фільмів

У домі Марії Склодовської-Кюрі поблизу Парижа облаштують Будинок сестринства