Попри рішення облради, колектив Харківського театру наполягатиме на перейменуванні

Співробітники Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна не погодились з рішенням Харківської облради про відмову в перейменуванні.

Вони й надалі наполягатимуть на тому, аби з назви прибрали слово “російський” та ім’я поета. Напередодні в інституції створили офіційний лист з відповідним проханням, розповіла режисерка театру Ольга Турутя-Прасолова Суспільному.

Лист-звернення щодо перейменування театру. Джерело: Суспільне

“Упадати перед мовою і культурою загарбника – це ница, принизлива, боягузлива позиція. Незнання і зневажливе ставлення до своєї історії, культури і мови – це злочин такий же страшний, як зрада чи колабораціонізм. Допоки депутати матимуть таку позицію, доти сусіди матимуть привід “рятувати” нас ракетами. Театр має бути перейменованим”, – зауважила режисерка.

Найкращим варіантом для нової назви трудовий колектив театру вважає “Харківський державний академічний драматичний театр ім. Г. Ф. Квітки-Основ’яненка”. Тепер ініціативу щодо перейменування планують відправити на розгляд президента у форматі петиції.

У Харкові не позбулися імені Пушкіна у назві театру. Фото: kharkov.comments

Наразі команда займається оформленням тексту звернення й сподівається, що воно отримає необхідну підтримку серед громадськості. 

“Співробітники театру у Харкові, який досі чомусь має ім’я вєлікого руского, хочуть створити петицію до Президента України, щоб театр нарешті перейменували… В петиції є суть звернення, в якому необхідно посилатися на Закон України. Як це сформулювати правильно? Закон про перейменування якийсь має бути, мабуть”, – просить про допомогу в розробці петиції місцева культурна оглядачка Тетяна Леонова. 

Нагадаємо, що на сесії 20 вересня Харківська обласна рада не підтримала перейменування Харківського академічного російського драматичного театру ім. О. С. Пушкіна. Пізніше голова облради Тетяна Єгорова-Луценко повідомила, що до питання перейменування театру депутати ще повернуться.

 

 

Читайте також

У Харкові відмовилися позбутися проросійської назви театру імені Пушкіна

“Так”. Труханов відповів, чи підтримує ідею перенести пам’ятник Катерині ІІ з центру Одеси

У Дніпрі центральну вулицю назвали на честь Степана Бандери