На Чернігівщині анонсували початок відновлення храму Івана Мазепи

/ Події /

У селі Дігтярівка найближчим часом розпочнуть реставраційні роботи з відновлення церкви Покрови XVIII століття, фундатором якої був гетьман Мазепа.

Нині благодійники зібрали суму у 120 тисяч гривень, необхідну для продовження відновлення споруди, повідомляють у фейсбуці громадської організації Спадщина.UA

“Працюємо в часи війни на національно-культурне відродження: на звільненій від окупації Чернігівщині скоро почнемо відновлення пам’ятки місцевого значення, української православної церкви в стилі козацького бароко… Як тільки стане спокійніше, стартуємо”, – зазначають у дописі.

Такий вигляд має споруда храму нині. Фото: ukrainaincognita.com

У процесі реставрації планують змонтувати фальцеву крівлю на маківці храму, аби запобігти прогресуючому замоканню раніше реставрованої частини даху. 

Запуск проєкту з відновлення історичної споруди став можливим завдяки громадській ініціативі “Врятувати храм Івана Мазери” у складі громадських діячів Богдана Ворона та Юрія Бруєнка, а також архітектора-реставратора Сергія Юрченка та настоятеля храму отця В’ячеслава. 

Частина будівлі, що потребує реставрації. Фото: Врятувати храм Івана Мазепи / Facebook

Варто зазначити, що церкву Покрови збудували у 1708-1709 роках за ініціативи Івана Мазепи. На її зведення гетьман виділив 15 000 золотих монет. У часи Другої світової споруда частково була пошкоджена радянською армією, а в 60-ті комуністи навмисне намагались знищити церкву, руйнуючи її стіни та куполи. 

Такий вигляд мала будівля до її руйнації. Фото: Врятувати храм Івана Мазепи/Facebook

У 2011-2013 роках вдалось реставрувати лише частину будівлі. Після початку війни у 2014-му роботи призупинили. Їх мали продовжити у 2022 році, проте після масштабного російського вторгнення на територію України й тимчасової окупації Чернігівщини реставрація стала неможливою.

 

 

Читайте також

Україна наклала арешт на понад чотири сотні російських вагонів

Авіакомпанія “Антонов” відновить роботу – її базу розташували у Лейпцизі

У Сінгапурі створили біоцемент із відходів будівництва та сечовини