Міськрада Одеси звернулась до Верховного суду, щоб повернути будинок Руссова у комунальну власність

Одеська міська рада подала до Верховного суду, аби повернути історичну памʼятку будинок Руссова у комунальну власність міста. 

Про це повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

За словами Труханова, 27 березня Верховний Суд призупинив рішення суду першої і апеляційної інстанції за позовом компанії “Петрекс Плюс”, якій належить частина приміщень в домі Руссова. Таким чином для територіальної громади Одеси було призупинено право власності на будівлю.

“Я сподіваюсь та вірю в те, що Верховний суд винесе об’єктивне та неупереджене рішення. Що стосується нашої позиції, то вона залишається незмінною — будинок Руссова має належати одеситам”, — зазначив Геннадій Труханов.

Нагадаємо, у 2018 році міською радою було вирішено розпочати процес відновлення та реставрації фасаду будівлі попри те, що вона не перебувала у власності громади. Вона коштувала міському бюджету понад 150 млн грн. Після урочистого відкриття, виконавчий комітет без рішення суду вніс будинок Руссова у комунальну власність Одеси.

Компанії, які частково володіли приміщеннями, подали позови щодо повернення їхнього майна, але суди першої інстанції їм відмовили.

Фото: УСИ

У грудні 2020 року компанія “Петрекс Плюс”, яка володіює двома приміщеннями в будинку Русова, подала позов до Одеської міськради і Виконачого комітету. У компанії заявили, що мерія та виконком порушили її права, коли зареєстрували будівлю як комунальну власність. Господарський суд позов задовольнив, міська влада подала апеляцію, яку програла.

Будинок Русова звели 1900 року за проєктом архітектора Леоніда Чернігова. Він має статус пам’ятки історії та архітектури регіонального значення. Непридатним до використання будівлю визнали у 2002 році, два рази там була пожежа: у 2009 та 2016 роках.

 

 

Читайте також:

Активісти б’ють на сполох: у Харкові на межі знищення одна з найстаріших пам’яток міста

У Пущі-Водиці горіла 100-річна дерев’яна садиба

Садибу Дмитрієва остаточно повернули у власність громади