Мінкульт рекомендує прибрати з міського простору Полтави російські імперські пам’ятники

Мова йде про три скульптури - Монумент Слави, пам'ятник на місці відпочинку Петра, а також пам'ятник славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну.

Вони пов’язані з перемогою росії у Полтавській битві 8 липня 1709 року над союзними військами України та Швеції. Ці об’єкти дають можливість рф просувати наративи щодо заперечення існування української нації і держави, проштовхуючи тези про “один народ” та “русский мир”, заявили у відомстві.

Варто зазначити, що Монумент Слави, встановлений на честь 100-річчя “перемоги російської армії Петра I”, стоїть посеред історичного центру Полтави з 1811 року.

Монумент Слави. Фото: АрміяInform

Пам’ятник на місці відпочинку Петра спорудили у 1849 році – він розташований на місці будинку козака Магденка, в якому після битви зупинявся російський цар.

Пам’ятник на місці відпочинку Петра. Фото: @Batsv

Уже в 1909 році громадський простір поповнився пам’ятником славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну, встановленим на честь 200-річчя перемоги у Полтавській битві.

Пам’ятник славним захисникам Полтави і коменданту фортеці Олексію Келіну. Фото: Max Bond

За радянської влади усі вони були збережені й стоять тут донині. Після демонтажу скульптур у Полтавській ОВА мають розглянути питання щодо доцільності їхньої подальшої музеєфікації.

 

 

Читайте також

У Полтаві планують демонтувати двоголового орла з дзвіниці монастиря

Ще понад 40 вулиць у Києві отримали нові назви

У закинутому будинку на Рівненщині виявили оригінали гравюр члена ОУН-УПА Ніла Хасевича