“Ми отримали зелене світло”. Засновник balbek bureau про реалізацію проєкту транзитного житла

Слава Балбек розповів про роботи над проєктом зі зведення транзитного житла для тих, хто втратив свої домівки через війну.

Про це архітектор розказав в інтерв’ю виданню BBC. 

Кожне таке модульне містечко, створене за допомогою дерев’яно-каркасної системи, зможе стати тимчасовим прихистком для 1200-8000 людей. 

В усіх поселеннях встановлять санітарні вузли, повноцінні кухні, кімнати догляду за немовлям й пральні. Крім того, навколо будинків облаштують дитячі майданчики й доріжки.

Концепція облаштування інтер’єру житлових просторів. Зображення: balbek bureau

Екстер’єр транзитного модульного житла. Візуалізація: balbek bureau

За словами Слави Балбека, підготовчі роботи вже почали одразу на кількох ділянках у західних регіонах України. 

“В нас є декілька ліній, ми працюємо з приватними локальними ділянками по декількох містах – Тернопіль, Львів, Збараж, Ужгород й інші. Є ще спілкування на державному рівні щодо ними обраних локацій”, – зазначив він. 

Екстер’єр транзитного модульного житла. Візуалізація: balbek bureau

Крім того, концепція balbek bureau передбачає зведення модульного житла поблизу зруйнованих населених пунктів, аби люди “очікували швидке переселення до своїх відновлених домів”.

“Це містечко має бути біля зруйнованого міста, і люди проживають там, доки воно відновлюється, і частково повертаються в свої домівки. А на їхні місця можуть заселитися інші, які очікують, або ті, хто відновлюють місто.

Або там може бути сформована військова частина, адже зараз має сенс розташовуватись біля великих міст. Тобто, це житло матиме декілька рефункцій, ти зможеш його оновлювати і оновлювати”, – пояснює архітектор.

Екстер’єр транзитного модульного житла. Візуалізація: balbek bureau

Очікувана вартість будівельних робіт складає близько 500 доларів за квадратний метр, включно з імплементацією зовнішнього і внутрішнього оздоблення та меблями.

“Це майже така сама ціна, як імпортувати ці будиночки з Польщі або Туреччини. Але там вони заробляють на цьому, а ми тут будуємо з мінімальним фінансовим додатком для будівельників. Бо вони будують для себе це, а не на продаж. Така сама ж ціна виходить”, – наголошує він.

Такий вигляд матимуть спеціальні ігрові зони для дітей. Візуалізація: balbek bureau

Проєкт зі зведення транзитного житла фінансуватиметься завдяки коштам приватних інвесторів. Також на його реалізацію планують залучити державні гроші. Очікується, що тривалість зведення одного такого містечка займе близько 4-5 місяців. 

Схема зведення модульно-каркасної конструкції для облаштування житла. Візуалізація: balbek bureau

Крім того, архітектор повідомив, що після завершення цього проєкту долучиться до роботи над відбудовою зруйнованих міст.

“Коли ми вирішимо це питання і я закрию для себе цей проєктний процес і цю інформаційну нішу, я вже буду включатись у відновлення міст, урбаністику і все інше. Але в мене є чіткий пріоритет – це люди”, – зауважив він.

Нагадаємо, що напередодні Слава Балбек назвав плани Нормана Фостера з відновлення Харкова “на 100% неефективними” та пояснив чому.

 

 

Читайте також

На Київщині та Львівщині стартує програма із забезпечення постійним житлом постраждалих від війни

У Стокгольмі частина парку біля посольства рф матиме назву Місце вільної України

Урбанина презентувала “Довідник з благоустрою парків”. Де безкоштовно завантажити