Корупційні ризики, захист прав забудовників і переваги для монополістів. Анна Кирій про законопроєкт №5655

/ Україна /

Скандальний законопроєкт #5655 знову на слуху. Внесення змін до чинного законодавства від початку анонсувалося як супер-інноваційна містобудівна реформа. Утім, фахова спільнота, й архітектори зокрема, вже другий рік поспіль наголошують на занепокоєності щодо окремих положень законопроєкту. 

Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій в інтерв’ю журналістам i-ua.tv детально розповіла, які негативні наслідки може спричинити його ухвалення в другому читанні. Стисло викладаємо найголовніше.

Анна Кирій – архітекторка, заступниця голови Архітектурної палати Національної спілки архітекторів України, засновниця ТОВ “Архітектурно-проектна група Анни Кирій”

 

Корупційні ризики

За словами Кирій, ухвалення законопроєкту № 5655 може означати створення нових корупційних схем, оскільки ним буде дозволятися втручання в електронну систему в ручному режимі. 

“Наслідки страшно уявити. Це повне руйнування довіри як всередині держави, так і серед наших міжнародних партнерів”, – каже вона.

 

Захист прав забудовників

Головна “новація” законопроєкту — передача містобудівного контролю приватним структурам. Забудовники зможуть створити такі компанії для контролю самих себе і, за словами Кирій, цей приватний контроль буде працювати в конфлікті інтересів і захищатиме того, хто платить гроші. Подібні інструменти роблять неможливим притягнення забудовника до будь-якої відповідальності, бо ані громада, ані інші учасники ринку не зможуть написати скаргу до Мінрегіону та ініціювати перевірку будівництва.

Фото: Олександр Жабін / Unsplash

 

Переваги для монополістів

Окремо законопроєктом передбачено, що уповноважена особа з приватного містобудівного контролю для здійснення своєї діяльності повинна мати договір страхування відповідальності на суму від 3 до 5 млн євро. Через такі великі суми дрібні забудовники не зможуть створити приватні компанії містобудівного контролю і будуть змушені ходити на поклон до великих забудовників аби укласти обов’язковий договір на містобудівний контроль з їхніми структурами. 

“Таким чином законопроєктом пропонується схема по контролю ринку обмеженим колом забудовників”.

Закон про хрущовки замість закону про бомбосховища. Анна Кирій про забудовний лобізм під час війни

 

Ризики для архітекторів

Окремо архітекторка наголошує, що страхування відповідальності в законопроєкті передбачено лише для уповноважених осіб містобудівного контролю й експертних організацій. Для розробників проєктів — жодного страхування. Зокрема, архітектор або інженер чи компанія, в якій вони працюють, не страхується. При цьому, саме для розробників проєктної документації, тих, хто не підлягає страхуванню, передбачають значні суми штрафів за формальні порушення а такі штрафи накладатиме Мінрегіон.

“Кожен забудовник намагається внести в договір на розробку проєктної документації пункт, коли авторські майнові права переходять до нього. Це вже виставляється як обов’язкова умова отримання замовлення. Тобто, якщо автор не хоче передавати права, то з ним договір не підпишуть. Але сьогодні архітектор ще може відмовитися від таких умов. Законопроєктом 5655 це хочуть зробити обов’язковим для всіх. Не хочеш вносити зміни за бажанням забудовника — тебе замінять на іншого, маючи авторські права за контрактом. Такі зміни дискримінують доброчесних архітекторів та мотивують тих, хто за гроші намалює все, що захоче забудовник. А має бути навпаки”, – каже Кирій.

Фото: Віктор Талашук / Unsplash

 

Приховування тексту законопроєкту

Фахівець також висловлює занепокоєння, що текст проєкту закону немає в публічному доступі і суспільство не має можливості його прочитати, хоча парламентським комітетом його було рекомендовано до ухвалення в другому читанні ще 28 грудня 2021 року.

“Які можна зробити висновки? Державі просто не потрібна ця галузь. Влада не бачить архітектуру як сферу. Тільки квадратні метри: дешево, без смаку і поваги до людини. Аби просто швидко побудувати, а якість побудованого та якість середовища нікого не цікавить”, – підсумовує Кирій.

 

Джерело фото на головній: RastislavSedlak/Getty Images

 

 

Читайте також

№ 5655: яблуко розбрату між архітекторами та законотворцями. Частина 1

№ 5655: Частина 2. Не вір, не бійся, говори!

«Чи потрібні нам шмигальки?». Кирило Чуйко про ризики типової забудови