Яку інтенсивність землетрусів можуть витримати українські будинки – коментар інженера

/ Архітектура /

Зокрема, споруди в столиці здатні вистояти 5-бальну сейсміку.

Про це Дмитро Макагон розповів на своїй сторінці в фейсбуці.

“Усі нові будинки в Києві спокійно витримають сейсміку мінімум в 5 балів, а така інтенсивність землетрусу у нас малоймовірна. В Одесі нові будівлі витримають 7 балів, а у Львові – 6, що теж навряд ми колись побачимо. Плюс щодо стійкості та надійності, у нас зазвичай конструктори трохи перебільшують, тож хвилюватись не варто”, – зауважує фахівець.

Макагон опублікував карту, якою користуються інженери для розрахунку конструкцій будинків і споруд.

Зображення: Facebook / Діма Макагон

Детальніше про процес здійснення розрахунків інженер розповів у наступній публікації.

“Спочатку визначається максимально можлива інтенсивність землетрусу в певному районі (яка може бути раз на 500-1000 років), а потім вже відповідно до бальності це задається в розрахунок, після чого згідно з розрахунку підбираються необхідні перерізи, щоб будівля витримала землетрус”, – пояснює Дмитро.

Окрім того, в сейсмічних районах також є конструктивні вимоги, наприклад, відстань між деформаційними швами, товщинами плит чи відстанню між стінами.

Нагадаємо, 6 лютого унаслідок потужного землетрусу магнітудою 7,7, що стався на південному сході Туреччини та досягнув Сирії, було зруйновано щонайменше дві пам’ятки, що входять до переліку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Через стихійне лихо у країні загалом знищено понад 5 600 будівель, загинули кілька тисяч людей.

 

 

Читайте також

У Данії скасовують вихідні на релігійні свята, щоб поповнити оборонний бюджет 

Збільшення озеленення у містах Європи знизить смертність від літньої спеки – дослідження

У Парижі збираються облаштовувати кишенькові парки, щоби знизити спеку