Який вигляд має концертний зал Сіднейського оперного театру після реконструкції – фото

/ Інтер'єр /

У Сіднейському оперному театрі завершили реконструкцію найбільшого концертного залу споруди. Масштабні будівельні роботи тривали протягом двох років.

Це найбільший останній проєкт у межах програми Оперного театру “Декада оновлення”, спрямованої на оновлення архітектурної пам’ятки, занесеної до списку ЮНЕСКО, пише Archdaily. 

Ініціатива передбачала збереження оригінальних інтер’єрів з урахуванням критеріїв безбар’єрності та доступності, а також розширення акустичних можливостей та оновлення сценічних систем.

Вечір відкриття концертного залу. Фото: Daniel Bound

Так, на заміну старим нерухомим прозорим акриловим “пончикам” прийшли нові акустичні “пелюстки”, які можуть змінювати своє положення залежно від потреб музикантів. За проєктом Пітера Холла, їх відтворили в напівглянсовому пурпуровому кольорі крісел. Аби балансувати звук для виступів без посилення, на фасади вмонтували акустичні дифузійні панелі.

Під час реконструкції розширили акустичні можливості зали. Фото: Lisa Maree Williams

Для покращення акустики встановили 18 рухомих акустичних “пелюсток”. Фото: Anna Kucera

Модернізація сценічних систем дозволяє автоматизувати підйоми сцени, аби музиканти могли чіткіше чути один одного. Саму сцену опустили на 40 см, щоб покращити оглядовість і прибрати бар’єр між артистами та глядачами. Для повноти та насиченості звуку також автоматизували систему драпірування. 

Нове дифузне облицювання залу. Фото: Chris Bennett

Незалежно від рівня концертного залу, люди з інвалідністю тепер зможуть самостійно дістатись до свого місця за допомогою нового ліфта та спеціально облаштованого проходу. Крім того, для них подвоїли кількість доступних місць.

Крім акустики, приміщення облаштували під потреби людей з інвалідністю. Фото: Daniel Bound

Екстер’єр Сіднейського оперного театру. Фото: Ingus Kruklitis

Варто зазначити, що концертний зал Сіднейського оперного театру є одним із найбільших у світі. Він може вмістити близько 2600 глядачів. Попри те, що простір таких масштабів створює проблему для інженерів, якість звуку вдалось покращити для будь-яких типів виступів.

Роботи проводилися відповідно до Плану управління консервацією Оперного театру, щоб забезпечити дотримання оригінальних інтер’єрів, розроблених архітектором Пітером Холлом.

 

 

Читайте також

Посеред каскадної долини рисових терас у Японії звели готель за проєктом Кенго Куми

Habitat 67. Моше Сафді дарує свою квартиру монреальському університету

Навколо найвищої будівлі світу пропонують звести надземний кільцевий мегаполіс