Як занедбаний 600-річний храм в Іспанії перетворили на громадський простір – фото

/ Події /

У містечку Жиронелла реконструювали храм, якому понад 600 років. Завдяки архітектурному проєкту Carles Enrich Studio покинута споруда отримала нове життя - її перепрофілювали у громадський простір.

Нині тут проводять культурно-мистецькі заходи, пов’язані зі акторською майстерністю, танцями, музикою та поезією, пише Archdaily.

У 1971 році храм Santa Eulàlia перейшов у власність міста, оскільки попередній власник не зміг забезпечити його належне утримання, тому будівля почала занепадати, а у 2016 через аварійність споруди виникла потреба зробити її реконструкцію та змінити призначення.

Такий вигляд має оновлена споруда храму нині. Фото: Adrià Goula

 

Такий вигляд мав храм у 1984 році. Фото: archdaily.com

У проєкті відновлення, який розробила архстудія Carles Enrich Studio, передбачили збереження всіх історичних архітектурних елементів, однак через аварійність споруди довелось замінити облицювання, підлогу та перебудувати стіни, аби захистити приміщення від надмірної вологості. Після проведення ремонтних робіт на храм чекав на реконструкцію, яку архітектори поділили на три етапи. 

Екстер’єр відреставрованого колишнього храму. Фото: Adrià Goula

Інтер’єр головного приміщення оновленої споруди. Фото: Adrià Goula

Перший з них передбачав облаштування головного простору. Його встелили дерев’яним паркетом із берези, щоби підвищити теплоізоляційні властивості та зробити репетиції танців і театральних вистав більш комфортними. Крім того, було важливо встановити один рівень підлоги для підкреслення чіткої геометрії стін.

Нині храм Santa Eulàlia має функцію громадського простору. Для забезпечення комфорту в ньому облаштували додаткові приміщення. Фото: archdaily.com

Архітектура інтер’єру громадського простору. Фото: Adrià Goula

Такий вигляд мала споруда на початку ХХІ століття. Фото: archdaily.com

Створення функціональних зон – було другим етапом. Оскільки будівля мала змінити своє призначення, всередині простору облаштували гардеробні, роздягальні та інші допоміжні приміщення. 

Архітектура інтер’єру громадського простору. Фото: Adrià Goula

Архітектори в проєкті прагнули поєднати історичність з сучасністю. Фото: Adrià Goula

Значну увагу розробники приділили інженерним комунікаціям. Тут встановили систему теплої підлоги, яка запобігає її намоканню й прогріває залу. Натомість вентиляція діє шляхом рекуперації, що дозволяє утримувати тепло всередині протягом тривалого часу, а також – зменшити вплив на навколишнє середовище та мінімізувати витрати на електроенергію.

Скляні фасади забезпечують приміщення великою кількістю світла. Фото: Adrià Goula

Скляні фасади забезпечують приміщення великою кількістю світла. Фото: Adrià Goula

Однак, напевно, найголовнішим етапом була адаптація споруди у міське середовище. Задля цього команда Carles Enrich Studio оновила частину її фасаду та корпусу. Маленькі вікна розширили й встановили на їхньому місці прозорі панорами. Вони забезпечують приміщення світлом протягом всього дня і відкривають вид на церкву. Такі рішення підкреслюють новий характер Santa Eulàlia як громадського місця та продовження міського ландшафту.

 

 

Читайте також

Peaceful Weapon. Команда loft buro презентувала майстер-моделі модульних меблів Mod.ua

Капсули легендарної вежі Накагін демонтують та відправляють до музеїв — фото

Який вигляд має “найекологічніша меблева фабрика у світі” від Bjarke Ingels Group