“Як у Тетрісі”. WZMH Architects пропонує заміняти пошкоджені частини багатоповерхівок модульними збірними блоками

Нині архстудія почала співпрацювати з будівельниками та забудовниками в Україні, щоб дослідити потенційні місця, де ця концепція теоретично може спрацювати.

Проєкт під назвою Speedstac розробили канадські фірми Spring Valley Corp, Stephenson Engineering Ltd., Quasar Consulting Group і Argentum на чолі з науково-дослідною лабораторією WZMH Architects, пише Construction Canada.

У відновленні частково пошкоджених житлових будинків архітектори пропонують дотримуватись модульного методу.

Такий вигляд матимуть споруди після відновлення за пропозицією архітекторів. Візуалізація: WZMH Architects

Для будівель із лише частковими пошкодженнями заміна буде відносно простою, адже житлова забудова в Україні і так реалізувалась за допомогою блокового будівництва, каже очільник WZMH Architects Зенон Радевич. 

Аби розпочати відновлення, спочатку треба розчистити зруйновані секції. Потім створені на місці бетонні модулі, розміри яких відповідають точним розмірам руйнацій будівлі, будуть встановлювати краном, подібно до Тетрісу. Під час монтажу конструкції вже матимуть вмонтовані інженерні комунікації – їх доведеться лише під’єднати до наявної інфраструктури будинку.

Модульні одиниці встановлять в наявну будівлю та замінять пошкоджені секції новими житловими блоками. Зображення: WZMH Architects

Завдяки високоміцному бетону з усіх сторін блоків споруди зможуть продовжити свій житловий цикл з урахуванням будівельних норм, стверджують розробники проєкту. Цей бетон також містить “спеціальний з’єднувач”, який полегшує процес складання будівель разом, прискорює час зведення та робить рішення економічно ефективним.

Наразі концепцію схвалило Посольство України в Канаді. Надалі розробники планують співпрацювати з українським урядом.

 

 

Читайте також

В Україні заборонили використання азбесту у будівництві

У Варшаві планують впровадити рекуперацію тепла із каналізаційних систем

Реконструкція площі Перемоги у Вінниці передбачатиме облаштування місця пам’яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу