“ЄвроДонбас”. Вийшов документальний фільм про європейську спадщину містечок на сході України – відео

/ Архітектура /

Режисером стрічки став Корній Грицюк. 

На початку травня 2022 року опублікували трейлер до документального фільму “ЄвроДонбас”, виробництвом якого займалась компанія 435 FILMS за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури та інформаційної політики України.

Нова стрічка — це не просто спростування міфів і фейків, зауважують її творці, це пошук історичної правди та відновлення проєвропейської ідентичності промислового Донбасу.

“Остгейм, Лібенталь, Нью-Йорк, Блюменфельд, Бунге, Марієнталь — чи чули ви про такі міста та села… Донбасу? Навряд чи, бо майже всі вони у радянські часи отримали типові комуністичні та “антибуржуазні” назви, як-от Новгородське або Юнокомунарівськ. Отримали вони й вигадану проросійську історію, яку, на жаль, отримав і весь Донбас, перетворившись на найбільш міфологізовану радянську територію, унікальну та недоторканну фортецю “русского мира””, – йдеться в описі до трейлеру.

Насправді ж на сході України є десятки поселень, заснованих європейськими переселенцями та місцевими українцями ще наприкінці XIX століття, а розквіт регіону розпочався задовго до більшовиків завдяки німцям, бельгійцям, британцям, французам та американцям. 

Для того, аби розповісти справжню, маловідому нині історію регіону, до створення документалки запросили експертів, героїв та знайшли унікальні засекречені архівні матеріали.

Презентацію трейлеру провели 23 лютого на Зимовому Кіноринку від ОМКФ. Утім, через війну прокат фільму в Україні перенесли.

 

 

Читайте також

На Чернігівщині відреставрують церкву, зведену за ініціативи Івана Мазепи

На Львівщині компанії з України та Польщі оцифровують стародавні храми

Одесу планують включити до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Натомість росію – виключити