Гуляйпільський краєзнавчий музей. Втрачена пам’ятка

У колаборації з Агенцією медійного росту "АБО" та в рамках проєкту "Свій дім" публікуємо історії, розказані українцями про будинки, втрачені внаслідок російської агресії. Сьогодні розповідаємо про Гуляйпільський краєзнавчий музей.

122 роки будівля колишнього банку в середмісті Гуляйполя, де нині розташований краєзнавчий музей, зберігала первісний вигляд. Так, мабуть, було б і надалі, якби не російські “освободітєлі”, які вже майже рік обстрілюють місто та знищують історичний центр.
 
“Музей пошкоджений уже неодноразово. Перед Новим роком руйнувань зазнав дах музею. У нас на даху були три башточки дуже гарні. Їх уже немає, знищені. Також в одному місці пробита стіна у верхній експозиційний зал. Пошкоджені вікна і пошкоджені двері”, — розповіла директорка музею Світлана Мірзоєва.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

 
Щоб зберегти історичну будівлю, після кожної ворожої атаки музей ремонтують. “Коли відносне затишшя і немає обстрілів, приїжджають комунальники та все латають. Вікна забиваються ДСП, дах перекривається залізними плитами, щоб всередині не промокало. Але, на жаль, тільки це зроблять — і знову прильоти. Без кінця це пошкоджується”.
 
Понад половину музейної колекції, яка налічує 18 тисяч експонатів, у перші дні повномасштабної війни вивезли у безпечне місце. “У нас не було часу на евакуацію. Адже повноцінні бойові дії на території нашого міста розпочалися на початку березня. Музей евакуйовували, ризикуючи життям у прямому значенні цього слова”.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

 
Гуляйпільський краєзнавчий музей заснований 11 грудня 1960 року. Спочатку він займав кімнату на Соборній, 75 і лише наприкінці 80-х історичний будинок повністю віддали музейникам. До того дім встиг змінити чимало господарів. Тут був і банк, і поліклініка, і церква.
 
“Ця будівля була збудована для приміщення банку “Товариства взаємного кредиту”. Вона цікава тим, що зберігалася у своєму первісному варіанті до останніх тижнів”, — зазначає історик Сергій Звілінський.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

 
Нині експозиція музею налічує 9 розділів. Серед них чільне місце належить періоду Української революції та очільнику повстанського руху на півдні України Несторові Махну, який народився та провадив свою діяльність у Гуляйполі. Чи бував відомий анархіст та політик у нинішній будівлі музею — невідомо. Утім, це не заважало 10 тисячам туристів, зокрема з-за кордону, відвідувати Гуляйпільський краєзнавчий музей щороку. Нині заклад не функціонує, а цінні експонати припадають пилом.

Колаж наданий платформою «Свій дім»

Колаж наданий платформою «Свій дім»

 
У колаборації з Агенцією медійного росту “АБО” та в рамках проєкту “Свій дім” публікуємо історії, розказані українцями про будинки, втрачені внаслідок російської агресії.
 
На платформі “Свій дім” можна поділитися власними спогадами про зруйновану оселю або заклад, в якому працювали. Для цього єзручна анкета.