Храм на Львівщині прикрасили настінними розписами зі святими у вигляді реальних людей

/ Арт /

Незвичайний настінний живопис з'явився у церкві Архистратига Михаїла, зведеній на початку XX століття, що у селі Верин Розвадівської ОТГ.

Там художник Микола Гаврилів створив фреску в українському стилі, де євангелістами зображені реальні люди, одягнуті у вишиванки, а поряд з Ісусом — Герої Небесної Сотні, священники та вихідці із села Верин.

“Вирішив не тільки рятувати храм від руйнування, а й перетворити його в художній шедевр. Причому відтворити на його стінах не тільки епізоди з Біблії, але і важливі історичні події України. Проте не порушуючи при цьому канони богослов’я”, — зазначає місцевий священник. 

Купол церкви прикрашає зображення Богородиці. Фото: Львівська ОВА

Частина розписів з Папою Римським Йоаном Павлом II, митрополитом Андрієм Шептицьким, кардиналом Любомиром Гузаром. Фото: Львівська ОВА

Митець зобразив Івана Хрестителя з ликом Кузьми Скрябіна, а в образі князя Володимира Великого постав лідер гурту “Мері” Віктор Винник. Серед інших святих – сім’я Ющенка.

Крім того, створена композиція фрагментарно відтворює події Революції гідності, Небесну Сотню, зокрема першого загиблого на Майдані — Сергія Нігояна. Вони зображені у вигляді ангелів, які грають на українських музичних інструментах.

Частина експозиції із зображенням Кузьми Скрябіна, Віктора Винника, родини Президента Віктора Ющенка. Фото: Львівська ОВА

Розписи, присвячені Революції Гідності. Фото: Львівська ОВА

“Це не просто красиві євангельські картинки та ілюстрації до Біблії, тут вони в поєднанні з національними та історичними елементами України. Чимало європейських художників доповнювали євангельські сюжети елементами, традиційними для своїх країн. Я хотів показати, що я — український художник, тому додавав елементи народного одягу, побуту, пейзажів”, — пояснює Микола Гаврилів.

 

 

Читайте також

“Це вже не дно, це безодня”. У Макарові знищили модерністську мозаїку 

У львівському гарнізонному храмі реставрують вівтар, якому понад 250 років

На Волині селянин прикрасив будинок “вишивкою” з пластикових кришечок