Futurespective: майбутнє очима українських митців

/ Арт /

Центр сучасного мистецтва М17 виступив партнером масштабного артпроєкту журналу Vogue UA, присвяченого 30-річчю Незалежності України. Проєкт висвітлює погляди художників на тему майбутнього. Серед учасників – Арсен Савадов, Павло Маков, Ілля Чичкан, Ілля Ісупов, Валерія Трубіна, Маша Шубіна, Олена Ємчук. Несподівані, провокативні роботи митців стануть основою виставки в М17, а також digital проєкту в соціальних мережах журналу й будуть опубліковані у колекційному номері Vogue UA (липень-серпень 2021).

«Дискурс проєкту — майбутнє у всій своїй розмаїтості. Митці не мають на меті його передбачити. Проте вони, кожен у власний особливий спосіб, виявляють певну колективну пам’ять, бентегу сьогодення, передчуття прийдешніх подій. Виставка постає одночасно ретроспективою й анонсом. Є в мистецтва така унікальна властивість: проживати майбутнє вже зараз, уявляючи ідеальне – здійсненим», — Світлана Старостенко, кураторка виставки.

Фото надано Центром сучасного мистецтва М17

30 художників — 30 різних поглядів на світ і прийдешність. Віталій Кравець розмірковує над безвихіддю екологічного майбутнього планети на прикладі катастрофи, особистої для кожного українця, – чорнобильської аварії.

«Ми звикли жити сьогоднішнім днем, проте сьогодні настільки непередбачуване, що команда Vogue UA вирішила поміркувати про час, в якому хочеться жити, й поглянути на наше майбутнє очима українських художників», — Пилип Власов, головний редактор Vogue UA.

Фото надано Центром сучасного мистецтва М17

Фото надано Центром сучасного мистецтва М17

Непередбачуваність втілено у триптиху «Мутація» скульптора Олексія Золотарьова. Звичні речі набувають іншого вигляду – мутують. Але згідно з законами світобудови нам гарантовано баланс. І метр свіжої зеленої трави у фотороботі Тіберія Сільваші дає відчуття простору — символу необмежених можливостей і свободи.

«Наскільки важливо мати в голові образ майбутнього, аби рухатись уперед? Відсутність такого змушує у пошуках хоч якогось орієнтиру зупинятись і обертати погляди назад, сповільнює нас. Як це часто трапляється, роль провідників тут беруть на себе митці — і пропонують сміливо зазирнути за горизонт разом з ними, на виставці у ЦСМ М17 та крізь сторінки журналу Vogue», – Наталія Шпитковська, директорка Центру сучасного мистецтва М17.

Учасники проєкту: Дарія Альошкіна, Юлія Бєляєва, Артем Волокітін, Василина Врублевська, Василь Грубляк, Олена Ємчук, Олексій Золотарьов, Ілля Ісупов, Алевтина Кахідзе, Віталій Кравець, Нікіта Кравцов, Марія Куліковська, Павло Маков, Роман Мінін, Ілля Новгородов, Маша Прошковська, Влада Ралко, Маша Рева й Іван Грабко, Арсен Савадов, Ольга Оттенхейм-Селіщева, Юрій Сивирин, Тіберій Сільваші, Микола Толмачов, Валерія Трубіна, Леся Хоменко, Ілля Чичкан, Маша Шубіна, Julie Poly, Synchrodogs, Vladimir Manzhos aka WAONE Interesni Kazki.

Фото надано Центром сучасного мистецтва М17

Фото надано Центром сучасного мистецтва М17

Проєкт реалізується у партнерстві з Центром сучасного мистецтва М17.

Експозиція відкрита: з 30 липня до 27 серпня 2021 року 

Офіційне відкриття: 30 липня

Години роботи: вівторок – неділя, з 11:00 до 21:00

Адреса: вул. Антоновича, 102-104

 


Центр сучасного мистецтва М17 – культурна інституція, що прагне стати місцем діалогу для фахових кіл, платформою для вивчення та дослідження історичних і сучасних культурних процесів. Разом з українськими та міжнародними експертами ми воліємо навчати та надихати українське суспільство; через виставки, різноманітні мистецькі й освітні практики сприяти його позитивній трансформації. ЦСМ підтримує художні експерименти, колаборації та міжнародні обміни для експертів і митців різних напрямів задля інтеграції українського мистецтва до світового контексту. 

Бренд Vogue в Україні був запущений у 2012 році, входить до сім’ї з 27 міжнародних видань «біблії моди». У квітні 2020 року команда Vogue UA  представила перший номер Vogue Man UA, який виходить двічі на рік.

Медіа-холдинг «Медіа Група Україна» об’єднує національний телеканал загального інтересу «Україна», загальнонаціональний інформаційний телеканал «Україна 24», молодіжний телеканал НЛО TV, телеканал Індиго TV, тематичні канали «Футбол 1/2/3», міжнародні канали Ukraine 1/Ukraine 2 і NLO TV 1/NLO TV 2,  «34 телеканал»,  медіа-агентство повного циклу «Медіа Партнерство Баінг», оператора супутникового мовлення Xtra TV, ОТТ-платформу OLL.TV, продакшн-компанії «Теле Про» і «Допоможемо ТВ», «Новинну Групу Україна» – теленовини «Сьогодні» та сайт segodnya.ua; кросплатформний проєкт Vogue.UA. Директор «Медіа Групи Україна» – Євгеній Бондаренко. За додатковою інформацією звертайтеся, будь ласка, до прес-служби ТОВ «Медіа Група Україна»: press@mgukraine.com.

 

Текст надано Центром сучасного мистецтва М17