Fuggerei 500 років. MVRDV створили павільйон та концепти соціального житла майбутнього

/ Події /

Протягом п'яти століть проєкт Якоба Фуггера забезпечував домівками тих, хто не в змозі були собі це дозволити.

У баварському Аугсбурзі відбулась церемонія, присвячена 500-річчю заснування найстарішого в світі комплексу соціального житла Fuggerei. 

Особливістю цьогорічної події стало відкриття посеред Ратушної площі міста павільйону NEXT500 – архітектурної скульптури, яку створили за проєктом MVRDV. Скульптуру виготовили з деревини лісів Фуггерів, коштом яких протягом п’яти століть фінансували реалізацію проєкту соціального житла.

Такий вигляд має павільйон NEXT500. Фото: Eckhart Matthäus

Довгий вузький двосхилий фасад споруди нагадує бачення соціальної забудови самого Фуггера. Водночас вигнута частина павільйону, що зависла в повітрі, натякає на переосмислення того, яким має бути сучасне житло для тих, хто його потребує. 

Протягом п’яти тижнів тут проводитимуть низку заходів й обговорень, пов’язаних зі зведенням соціальних будинків у контексті сучасних глобальних проблем. 

Відштовхуючись від концепції Фуггера, який прагнув вирішити проблему із дефіцитом житла, кліматичної кризи, соціальної нерівності та ізоляції, MVRDV разом із фондом відомого мецената розробили формулу комплексу для зведення сучасного соціального помешкання. 

 Її презентуватимуть усередині павільйону у межах виставки “Fuggerei майбутнього”.

Такий вигляд має інтер’єр архітектурної композиції від MVRDV. Фото: Eckhart Matthäus

Згідно з розробленою формулою, MVRDV пропонує оновлену концепцію для зведення соціального житла Fuggerei, яку можна адаптувати до різних потреб, що виникають у світі. На основі цієї концепції MVRDV презентувало три пропозиції для європейських міст. 

Зокрема, перша із них передбачає зведення нового комплексу соціального житла в Аугсбурзі, який відрізнятиметься від наявного орієнтованістю на освітню інфраструктуру.

Концепція майбутніх комплексів соціального житла Fuggerei. Візуалізація: MVRDV

Другий Fuggerei майбутнього призначений для одного з населених пунктів Литви, у якому зосередили свою увагу на вирішенні проблеми бідності літніх людей та кризі соціальної допомоги через старіння населення. 

Третій комплекс соціального житла розробили для віддаленого рибальського селища Ротумба на африканському континенті у республіці Сьєрра-Леоне. Тут стратегію Fuggerei побудували на розширенні можливостей жителів та створення безпечного середовища для жінок та дітей.

MVRDV наголошує, що зовнішній вигляд майбутніх Fuggereien залежатиме від їх призначення та розташування, однак принципи зведення будуть такі ж, як у 500-річного оригіналу.

Проєкт соціального житла в Аугсбурзі з фокусом на освіту. Візуалізація: MVRDV

Варто зазначити, що проєкт зі зведення соціального житла Fuggerei створили у 1521 році. Нині у 67 будинках, розташованих в ряд, проживає близько 150 людей. Оренда однієї квартири у цих поселеннях коштує 88 центів на рік, й, за традицією, три молитви на день. 

Згідно із заповітом Якова Фуггера, комплекс соціальної забудови має існувати вічно, а також за можливістю розширюватись. Нині його наступники продовжують справу життя мецената.

 

 

 

Читайте також

Брак прозорості та інформації щодо відновлення України. Чому архітектори нарікають на владу

“Зелена” економіка та сміттєпереробні заводи: три етапи відновлення України від Шмигаля

У Києві пропонують перейменувати вулицю Московську на честь князів Острозьких