Фінські дослідники пропонують використовувати піщані батареї замість звичайних

/ Події /

У Фінляндії встановили перший у світі піщаний акумулятор. Він може зберігати й транспортувати “зелену” енергію місяцями.

У майбутньому процес будівництва таких батарей планують масштабувати, пише BBC.

В основу екорозробки лягло доволі просте рішення – засипати у високий силос близько 100 тонн будівельного піску, завдяки якому пристрій зможе поглинати енергію сонця та вітру. Від нього всередині нагріватиметься повітря.

Розробники Polar Night Energy зазначають, що пісок можна нагрівати до температури близько 500 °C, а його теплоізоляційні властивості дозволяють утримувати енергію всередині протягом тривалого часу навіть взимку. 

Такий вигляд має перша у світі піщана батарея. Фото: Polar Night Energy

Піщані батареї можуть стати чудовою альтернативою звичайним літійним батареям, які мають високу вартість, займають багато місця і не дуже добре переносять надмірну зарядку.

За словами дослідників, в довгостроковій перспективі технологія може виявитися вигідною для великих промислових підприємств, які нині сильно залежать від викопного палива. 

Принцип дії піщаних батарей. Зображення: Polar Night Energy

Варто зазначити, що у напрямку використання піску як одного з альтернативних джерел енергії працюють одразу декілька дослідницьких груп по всьому світу, зокрема колектив американської Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії.

Після того, як технологію буде достатньо протестованою, це відкриє можливість повністю відмовитись від невідновлюваних джерел енергії, зокрема вугілля та газу. 

 

 

Читайте також

У Німеччині облаштовують стіни з рослин, аби зменшити впливи міських шумів

Швейцарія інвестуватиме у розвиток зеленої економіки України

У Дарницькому районі Києва декоративний виноград вкрив фасад будинку