Ексдиректор Лувру незаконно торгував старожитностями – рішення суду

/ Арт /

Уперше обвинувачення археологу та мистецтвознавцю офіційно оголосили навесні 2022 року. 

Про це розповідає медіа ARTnews.

Французький апеляційний суд підтримав звинувачення проти Жана-Люка Мартінеса, колишнього президента і директора паризького Лувру, щодо його співучасті у торгівлі старожитностями з Єгипту.

Мартінес, який очолював культурну установу з 2013 по 2021, був звинувачений у травні 2022-го за співучасть у “шахрайстві”, відмиванні грошей та “сприянні” купівлі артефактів, які перебували в розшуку. Таким чином французька влада підозрює, що мережа контрабандистів і їхніх спільників продавала предмети мистецтва та реліквії музеям і галереям по всьому світу, наприклад Лувру в Абу-Дабі, в період з 2014 по 2017 рр.

Колишньому колезі Мартінеса, куратору й археологу Жану-Франсуа Шарньє, також оголосили звинувачення за підозрою в причетності до операції. Очікують, що обидва оскаржать це рішення у Верховному суді Франції.

Обвинувачення Мартінеса шокувало фахову спільноту – нинішній офіційний посол Франції з міжнародного співробітництва з питань культурної спадщини присвятив свою кар’єру нібито збереженню мистецтва в зонах конфліктів і був автором доповіді, яку Франція представила Організації ООН з питань освіти, науки і культури (в ній були детально описані нові стратегії стримування мародерства).

За даними Le Monde, у 2019 році у поліції виникли підозри щодо походження кам’яної стели з зображенням фараона Тутанхамона, яку придбали для Лувру в Абу-Дабі. На посаді очільник Лувру Мартінес головував на спільній урядовій комісії, схвалення якої необхідно для придбання об’єкта для музею.

Повідомляють, що поліція підозрювала Мартінеса в підписанні кількох покупок, незважаючи на докази того, що вони були поцуплені, а також мали нібито шахрайські сертифікати походження та підроблені експортні ліцензії, що супроводжували реліквії.

Адвокат Мартінеса, Франсуа Артуфель, сказав Le Monde, що рішення суду про підтримку звинувачень “є необґрунтованим” і що він і його клієнт “не сумніваються, що наступний крок у процедурі відновить цю несправедливість”.

 

Фото на головній: Pascal Le Segretain / Getty Images

 

 

Читайте також

Розслідування. Хто курував викрадення картин з Херсонського музею і чому вони опинились у Сімферополі

Одеситам пропонують обрати найкращий проєкт благоустрою Театральної площі

У Парижі збираються облаштовувати кишенькові парки, щоби знизити спеку