Для відновлення музею Сковороди створили благодійний фонд

/ Події /

На Харківщині планують розпочати відбудову історичного маєтку XVIII століття, у якому був розташований музей Григорія Сковороди.

Для реалізації проєкту Мінкульт спільно з Харківською ОДА заснували благодійний фонд для збору коштів, повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

За його словами, це єдиний варіант, аби відремонтувати його “швидко та не затягуючи”. В іншому випадку – час та погодні умови можуть погіршити стан будівлі. 

Музей Сквороди після російського обстрілу. Фото: Апостроф

Передбачається, що відбудову музею здійснюватимуть за кошт благодійників та міжнародних донорів. Наразі низка західних партнерів вже заявила про допомогу. Також у проєкт залучатимуть кошти держави.

Олександр Ткаченко зазначив, що процес відбудови буде публічним, “тож кожен зможе спостерігати що і куди йде”. Наразі фахівці провели експертизу щодо пошкоджень, за результатами якої визначили перелік необхідних робіт у майбутньому.

Такий вигляд мала споруда до того, як в неї влучив снаряд. Фото: Денис Вітченко

Нагадаємо, історичний маєток, у якому мешкав український філософ, зазнав значних руйнувань унаслідок російського обстрілу на початку травня. До 300-річчя з дня народження діяча в споруді планували здійснити реставрацію. Зокрема, відремонтувати адміністративний будинок та облаштувати парк.

 

 

Читайте також

У Львові почали зводити тимчасове житло для вагітних переселенок — фото

Мешканці зруйнованого ракетою будинку у Києві почали його відновлювати власними силами

На Запоріжчині ворожими снарядами знищено маєток меноніта Йохана Янцена