Для оздоблення фасаду ревіталізованого заводу в Івано-Франківську використали старовинну цеглу

/ Архітектура /

В історичних спорудах облаштовують інноваційний центр Промприлад.Реновація.

Про це повідомляють на офіційній сторінці центру в фейсбуці. 

Під час оздоблення фасаду корпусу А ревіталізованого заводу Промприлад в Івано-Франківську використали клінкерну плитку, виготовлену зі старовинної австрійської цегли, датованої кінцем XIX століття. 

“Перед нашими архітекторами стояло завдання максимально зберегти автентичність споруди. Ми навіть хотіли залишити фасад таким, яким він був. Але в такому випадку будівля не виконує вимог енергоефективності…

За архітектурною концепцією фасад будівлі першої черги виконується з клінкерної плитки. Плитка такої якості, як було запроєктовано, виробляється в Нідерландах, Німеччині, Бельгії, і її вартість складає 29 – 40 євро за квадрат. Разом із генпідрядником ми придумали рішення, яке дозволяє не імпортувати дорогий матеріал, а використати локальний, перероблений ”, – розповідає керівник з розвитку будівництва Промприлад.Реновація Олександр Токміленко. 

Тому команда вирішила закупити клінкерну цеглу з розібраних будівель (якій вже майже 150 років), що не мають статусу архітектурної пам’ятки, і власними силами нарізати з неї плитку. Потім цією плиткою й облаштували фасад будівлі по вулиці Мельника.

Фасад корпусу ревіталізованого заводу Промприлад в Івано-Франківську, покритий плиткою, яку виготовили із клінкерної цегли. Фото: Промприлад.Реновація

Фасад корпусу ревіталізованого заводу Промприлад в Івано-Франківську, покритий плиткою, яку виготовили із клінкерної цегли. Фото: Промприлад.Реновація

“Такі інновативні рішення дозволяють досягати одразу кількох цілей: по-перше, ми підтримуємо локальний продукт, це наша цегла і над її обробкою працюють наші майстри. По-друге, вторинне використання не потребує додаткових ресурсів, необхідних для виготовлення нової цегли. Ми даємо друге життя матеріалу, який вже виконав своє перше призначення. По-третє, повторно використати стару цеглу виявилося на 30% дешевше, ніж закупити нову. Ми навіть почули думку, що наша клінкерна плитка дуже схожа на Brooklyn – керамічну плитку від європейського виробника”, – пояснює Токміленко. 

До речі, подібні практики застосовували під час повоєнної відбудови Варшави – залишки зруйнованих будинків повторно використовували під час зведення нових через брак будівельних матеріалів.

 

 

Читайте також

Швейцарія та Ізраїль допоможуть відновити Будинок офіцерів у Вінниці

Києву з незаконного користування повернули землю на вул. Городецького

У львівському селі відбудують дерев’яну церкву ХVІІІ ст., яка згоріла вщент 16 років тому