Дискусія між архітекторами та девелоперами: як минув Business Forum про житлову та комерційну нерухомість

/ Архітектура /

26 січня в готелі Sky Loft Hotel Kyiv by Rixwell відбувся Business Forum з панельною дискусією на тему «Архітектура житлової і комерційної нерухомості». Захід організувала медіа група «Дом и интерьер».

Для висловлення експертної думки та участі в обговоренні запросили директорку департаменту девелопменту групи компаній DIM Наталю Городицьку, девелопера та засновника URBANLAND.PM Ігоря Райкова, керуючого партнера CBRE Ukraine Радомира Цуркана, співзасновника архітектурного бюро аrchimatika Олександра Попова, засновника і СЕО групи компаній AVG Андрія Войтка та засновника архітектурного бюро büro A24D Антона Черкашина.

Радомир Цуркан, Ігор Райков, Наталя Городицька та Ігор Парубський

Наталя Городицька, Ігор Райков, Олександр Попов, Радомир Цуркан, Андрій Войтко та Антон Черкашин

Спікери під час дискусії

◉ спробували визначити роль конструктора у формуванні стилю об’єкта,

◉ окреслити роль відділу продажів у девелопменті,

◉ виявити, чи дієва багатофункціональність архітектора та як формування середнього класу змінює вимоги до зведення нерухомості,

◉ відповісти, чому на продажі та меркетинг закладають бюджет більший, ніж на архітектуру, але якість цих послуг часто лишається сумнівною.

Наталя Городицька, Ігор Райков та Олександр Попов

Зокрема, Наталя Городицька вказала, що роль архітектора в сучасній Україні стрімко розвивається, порівняно із Європою… Тому що нині архітектор – це про функціональне, ефективне, наповнене, раніше ж він був лише про красу та візуальність. Зважаючи на це, цей фахівець переймає деякі функції маркетолога та продуктолога.

Наталя Городицька, Ігор Райков, Олександр Попов і Радомир Цуркан

Олександр Попов зазначив, що всі типи нерухомості можна розділити за критерієм «Людина хоче там перебувати чи ні?». Це те, що вносить архітектор. Наприклад, команда аrchimatika переймалась, чи буде відкриття ТРЦ Respublika Park актуальним після 10 років роботи над проєктом. Утім, після презентації об’єкт отримав значну популярність у киян і гостей міста. Що, власне, подобається і орендодавцям, і покупцям. Якраз і за це відповідає архітектор.

Наталя Городицька, Ігор Райков та Олександр Попов

Ігор Райков вказав, що не буде починати роботу на майданчику без залучення архітектора, якому він довіряє. Адже працювати з контекстом та продуктом – його завдання. Завдання ж девелопера – формувати ТЗ, задавати програму майбутнього проєкту в палкій суперечці з архітектором, збирати початкові дані.

Радомир Цуркан та Андрій Войтко

Андрій Войтко запропонував девелоперам інвестувати кошти в продуману концепцію – гігантські інформаційні моделі, завдяки яким можна проаналізувати проєкт, вирахувати ризики чи зробити прогнози.

Гості під час панельної дискусії «Архітектура житлової і комерційної нерухомості»

Окрім архітекторів та девелоперів, зацікавлення темою вечора висловили провідні урбаністи, рієлтори та інвестори Києва.

 

Фото: Павло Ботанов