“Демократія та відкритий простір”. Українські архітектори розробили дизайн нової будівлі мерії для Маріуполя

/ Україна /

Українська архітектурна фірма NOVA - New Office of Vital Architecture - спроєктувала нову мерію Маріуполя як пропозицію реконструкції міста, майже зруйнованого під час війни. 

Цим проєктом архітектори прагнуть започаткувати дискусію щодо міської демократії і відсилають глядачів до історії стародавньої Греції. Оскільки Маріуполь доволі тісно пов’язаний з грецькою культурою і саме Греція заснувала демократію, автори пояснюють, що хочуть таким чином провести паралель з відкритістю та доступністю майбутньої будівлі.

На їхню думку, втілення такого концепту дозволить відносинам між місцевими органами самоврядування та громадськістю бути саме такими – відкритими та прозорими.

Зображення: New Office of Vital Architecture

Проєкт мерії був розроблений NOVA спеціально для конкурсу ще 2019 року. Зараз його оновили і, за словами архітекторів, він набув “нового осмислення, визначаючи новий тип стійкості, порядку та справедливості в Маріуполі”.

“Ми віримо, що цей проєкт може стати першим кроком у громадському обговоренні відбудови звільненого українського Маріуполя і стане його справжнім серцем”

Будівля складається з двох просторових об’ємів, з’єднаних між собою великим атріумом. Концепція “маріупольського порядку” переосмислюється як будівля відкритого планування, що обслуговує державних службовців, а також надає пріоритет доступу людей до участі у міських рішеннях. 

Зображення: New Office of Vital Architecture

Відкритий простір служить саме громадянам, на відміну від лабіринтів і слабо освітлених урядових будівель, зведених у минулому столітті. 

Мерія буде мати чотири поверхи: на першому та другому розташують загальну приймальню та приймальню мера. На верхніх – приміщення для проведення лекцій і кабінети для офісних працівників.

Зокрема, ще облаштують багатофункціональні зали для проведення заходів: весілля, банкетів, бізнес-тренінгів тощо. А на даху споруди висадять сад, який буде відкритим для всіх громадян.

 

 

Читайте також

“Головне не стіни, а люди”: Маріупольський університет тимчасово переїхав до Києва

Відбудова Маріуполя обійдеться у понад 14 млрд доларів – очільник міста Бойченко

Франція пропонує перетворити Бородянку на нове екологічне місто