Через санкції забудовники рф залишили без житла десятки тисяч росіян

Від початку повномасштабного вторгнення кількість "проблемних" новобудов на росії зросла майже вдвічі.

Там затримуються терміни введення в експлуатацію понад 800 будинків, в яких мали проживати 74 тисяч сімей, пише блогер Ігор Лаченков із посиланням на росмедіа.

Ризик банкрутства компаній-забудовників починає поступово зростати, тому деякі з новобудов можуть так і залишитись нереалізованими. Це пов’язано з санкціями, дефіцитом будівельних матеріалів та виходом з російського ринку підприємств, що забезпечували будівельні процеси на всіх етапах. 

Зокрема, проєктування споруд буде ускладнюватись через зупинку роботи програмних забезпечень для будівництва, серед яких – Autodesk, найбільший розробник ПЗ для 3D-проєктування.

Значний вплив спричинив вихід найбільшого у Європі виробника пиломатеріалів Stora Enso та найбільшого світового виробника сталевих труб Tenaris. Так само на росії не були готові до виходу ірландської компанії Kingspan, а також швейцарської компанії Holcim, яких вважають провідними у галузі виробництва будівельних матеріалів. 

Нині на росії затримують терміни здачі в експлуатацію понад 800 будинків. Фото: Ali Yılmaz

Крім того, ймовірно, очікується дефіцит будівельної техніки, адже Komatsu, один із найбільших її виробників у світі, також покинув ринок країни-терористки. 

Процес облаштування й умеблювання приміщень теж стає проблемним, бо значна кількість меблевих компаній припинили свою роботу в рф. Серед найвідоміших – JYSK та IKEA, у представництві яких заявили про остаточний вихід і продаж заводів. 

З поміж-того, росія втратила низку архітектурних проєктів, які мали реалізувати у співпраці зі світовими архітектурними бюро. Та після повномасштабного вторгнення провідні спеціалісти припинили свою діяльність в рф.

 

 

Читайте також

Україна хоче повернути 18 будівель у Лондоні, які привласнила росія після розпаду СРСР

Ірландські девелопери зведуть на Львівщині завод на 600 робочих місць

Без часткового утеплення фасадів: в Україні запровадять масштабну термомодернізацію будівель