“Це на 100% неефективно”: Слава Балбек про план Нормана Фостера щодо відбудови Харкова

/ Події /

На думку засновника balbek bureau, плани британського архітектора щодо реконструкції Харкова є занадто передчасними та ігнорують інші міста, які також зазнали масштабних руйнувань через постійні обстріли з боку російської армії. 

“Бомбардування ще не закінчилися… Як можна встановити обсяг робіт без аналізу рівня руйнувань?”, – розповів він виданню Dezeen.

Український архітектор зазначив, що “поки ще рано когось залучати” до відбудови міст, та додав, що зараз це буде “на 100% неефективно”.

Український архітектор Слава Балбек. Фото: dezeen.com

Відомо, що Фостер планує набрати команду “провідних експертів”, яка розпочне розроблення генерального плану Харкова. Однак, аби населений пункт можна було ефективно відбудувати, спершу на всій території України слід здійснити оцінку масштабів руйнування для справедливого розподілу ресурсів відповідно до визначених потреб, стверджує Балбек.

“Це справді добре, що люди хочуть брати участь у відбудові, і я радий, що Норман Фостер це обговорює… Але не можна інвестувати сотні мільйонів в одне місто, коли навколо нього так багато пошкоджених сіл. Треба дізнатись увесь масштаб руйнувань”.

A view of destruction in the city of Kharkiv, Ukraine, after Russian attacks on March 14.

Один із житлових будинків Харкова після обстрілів 15 березня 2022 року. Фото: Wolfgang Schwan/Anadolu Agency/Getty Images

На його думку, ціною реконструкції Харкова можна було б допомогти приблизно п’ятьом постраждалим від війни містечкам.

Варто зазначити, що з початку російського вторгнення у Харкові вже зруйновано близько 25% будівель. Серед них – житлові будинки, лікарні, школи, а також понад 30 об’єктів культурної спадщини.

Водночас низка інших міст зазнала подібних або навіть гірших пошкоджень, каже Балбек. До прикладу, у Маріуполі зруйновано близько 90% усіх будівель.

 

 

Читайте також

Засновник UNIT.City хоче створити у Львові новий індустріальний парк

Київ планує позбавити мінськ статусу міста-побратима

На місці радянського пам’ятника під Аркою дружби народів встановлять нову скульптуру