“Це бомбосховище витримає пряме влучання”. У Києві обирають місця для укриттів-паркінгів під стадіонами

/ Урбаністика /

Завдяки рішенню прагнуть не тільки створити безпечні прихистки для дітей, а й звільнити двори від автівок.

Про це стало відомо з інтерв’ю директора департаменту містобудування та архітектури КМДА, головного архітектора Києва Олександра Свистунова, опублікованого агентством “Інтерфакс-Україна”. 

Напередодні було проведено аналіз наявної забудови столиці та визначено місця для облаштування укриттів. Завдяки такому рішенню прагнуть вирішити питання доступності дітей до безпечних місць, які були б розташовані близько до навчальних закладів. 

“В ядрі кожного житлового району є школа зі стадіоном. На сьогодні використання підземного простору під стадіонами, зокрема для укриття, суперечить багатьом будівельним нормам. Однак ми розуміємо, що технічно це можливо”, – зауважує Свистунов і нагадує, що нині у столиці близько 75% шкіл та понад 60% дитсадків мають укриття. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Головний архітектор Києва стверджує, що пропонований варіант забезпечить повноцінне бомбосховище, здатне витримати пряме влучення. Воно матиме два виходи, буде оснащене автономним забезпеченням енергії, запасами води тощо. Окрім того, таке рішення дозволить звільнити двори від автівок, адже на верхніх поверхах об’єктів облаштують паркінги, а самі укриття будуть на нижніх рівнях. 

“Діти зі шкіл та садків потрапляють сюди насамперед. В’їзд машин на паркінг та пішохідні потоки розведено. Для кожного мікрорайону розраховуватиметься ємність споруди, виходячи з наявної кількості автомобілів, тому навантаження на транспорт не збільшиться”, – розповідає Свистунов.

Нині триває обговорення з головами районів столиці, які оцінюють необхідність та можливі місця розташування бомбосховищ. До прикладу, на одному рівні такого укриття під стадіоном можна розмістити до 3 тисяч осіб під час повітряної тривоги. 

Архітектура війни. Старе та нове життя бункерів  

“Концепція схвалена, тепер ми маємо формувати звернення до профільного міністерства, вносити зміни до будівельних норм. Доки немає нових ДБН, не можна розпочинати процедуру проєктування. Але можна прораховувати та працювати у цьому напрямі”, – повідомляє Свистунов.

Окрім розташування укриттів під шкільними стадіонами, також розглядають варіант створення бомбосховищ під дорогами та розв’язками.

Нагадаємо, напередодні архітектурно-містобудівна рада при департаменті містобудування та архітектури КМДА підтримала концепцію облаштування укриттів в умовах наявної забудови столиці, основою якої є розміщення паркінгів під стадіонами шкіл.

 

 

Читайте також

Петиція про встановлення лав для сидіння на станціях метро набрала майже 6 тисяч голосів

Військові отримали 20 житлових модулів українського виробництва

Українські інженери створили технологію швидкісного будівництва для повоєнного відновлення міст