Бюро Foster + Partners створило у колишньому газовому заводі в Мадриді біофільні робочі простори

/ Події /

Аби врятувати іспанську історичну будівлю від знесення, архітектурна студія Foster + Partners перетворила її простори на сучасні біофільні офісні приміщення. 

Проєкт Ombú був орієнтований на відновлення цегляної кладки будівлі, що дозволило зберегти понад десять тисяч тонн будівельних матеріалів. Водночас реконструкція покинутого газового заводу передбачала масштабну роботу над архітектурою інтер’єру та екстер’єру, пише Dezeen.

Будівлю газового заводу звели у 1905 році за проєктом іспанського архітектора Луїса де Ландечо. Фото: Nigel Young

У споруді газового заводу, зведеного на початку ХХ століття, та навколо неї облаштували робочі простори площею 10 000 м² з використанням деревини та облаштуванням насаджень. Такий підхід застосували також до зон приватних й загальних зон відпочинку.

“Благополучний клімат Мадрида дозволяє створювати робочі простори як ззовні, так і всередині, формуючи гнучкий і бажаний спосіб життя. У будівлю, що вже існувала, додали природні матеріали для реалізації біофільних просторів, які впливають на благоустрій і продуктивність”, – зазначив засновник архстудії Норман Фостер. 

Дерев’яні колони, які встановили всередині колишнього заводу замість стін. Фото: Nigel Young

Всередині приміщення встановили серію дерев’яних колон, розташованих у шаховому порядку. Вони створюють більш корисний простір завдяки покращенню освітлення та вентиляції. Для ліпшої циркуляції повітря між ними окремо вмонтували кондиціонери. 

Нова конструкція була побудована з деревини, оскільки матеріал має низький вуглецевий слід. Крім того, її легко демонтувати та повторно використовувати.

Мансардне вікно на стелі забезпечує приміщення максимальною кількістю світла. Фото: Nigel Young

За рахунок вікна, що розташоване у центрі стелі, штучне освітлення Foster + Partners звели до мінімуму. З-поміж того, віконне скло містить фотоелектричну технологію для виробництва електроенергії.

Проєкт передбачав збереження автентичних фасадів колишнього заводу. Фото: Nigel Young

Також розробники облаштували внутрішній дворик, який плавно перетікає у парк площею 12 400 м². Зелена зона налічує 350 дерев – рослини обирали так, щоби зменшити споживання води, яка буде надходити з місцевих джерел.

Екстер’єр будівлі. Фото: Nigel Young

За даними Foster + Partners, повторне використання конструкції та акцент на дерев’яних матеріалах дає Ombú “Екологічний слід планети 1.0”. Це означає, що викиди вуглецю протягом усього функціонування проєкту можуть легко поглинатись за допомогою природних процесів – це відповідає вимогам Паризької угоди.

Для благоустрою території рослини обирали так, щоб зменшити споживання води, яка буде надходити з місцевих джерел. Фото: Nigel Young

Проєкт реконструкції Ombú. Зображення: Foster + Partners

“Цей дизайн зменшує кількість викидів вуглецю на 25%, порівняно з будівництвом нової споруди, протягом усього терміну експлуатації проєкту та з урахуванням майбутнього ремонту. Очікується, що експлуатаційна енергія буде на 35% нижчою від попередніх показників”, – зазначили в студії.

 

 

Читайте також

У Варшаві у старих вуличних клумбах облаштовують водні сади

У Відні озеленюють фасади будівель, аби уникнути літньої спеки

MVRDV та OODA перетворять колишній нафтопереробний завод на екомісто