БФ Сергія Притули хоче забезпечити українців, які втратили домівки, модульними будинками

/ Архітектура /

Споруди встановлюватимуть на ділянках, де розташовані пошкоджені через війну оселі людей.

2 серпня благодійний фонд Сергія Притули офіційно запустив проєкт щодо облаштування модульних будинків NEST, який націлений на допомогу українцям, чиї домівки зруйнували російські обстріли. 

“З початку повномасштабного російського вторгнення тисячі українських сімей втратили родинні гнізда. Росіяни нещадно бомблять все на своєму шляху. Зараз люди на деокупованих територіях зіткнулися з проблемою: у них залишилася земля, але немає хати. Як її відбудувати?”, – пояснює появу ініціативи Притула.

Відповідно до задуму, проєкт NEST буде допомагати людям отримати тимчасовий модульний будинок на території, де була зруйнована оселя. 

“Наші люди попри все хочуть бути вдома, тому що це їхнє гніздечко. Вони готові багато працювати, щоб його відбудувати, але їм потрібна наша підтримка. Місія NEST — повернути життя в деокуповані міста та села, забезпечуючи людей безкоштовними тимчасовими будинками на їхніх ділянках”, – продовжує засновник благодійного фонду. 

Одна з перших родин, які поселились в модульних будинках проєкту NEST. Фото: The Village Україна

Інтер’єр готового модульного будинку. Фото: The Village Україна

NEST – це готова споруда з усіма зручностями для тимчасового проживання. Будівлю можна підключити до наявних комунікацій, а модульність дозволяє розширити її залежно від кількості членів родини. 

На кухні встановлюють меблевий гарнітур, холодильник, плиту, надають чайник, стіл, стільці, посуд, декор і фоторамку. Санвузол має душ, унітаз, бойлер, сушку, умивальник і пральну машину. 

Встановлення модульної конструкції займає близько п’яти годин, а будівельні роботи та етап заселення – до п’яти діб. Фото: The Village Україна

Вартість одного блока-кімнати для будинку становить $5 тисяч. Фото: The Village Україна

Сергій Притула звернувся до міжнародних компаній та благодійних фондів із закликом підтримати його ініціативу, адже “проєкт допоможе відродити місцеву економіку, тому що родини повернуться додому і повернуть туди життя”.

The Village Україна розповідає, що ініціативу уже розпочали реалізовувати у Макарівській ОТГ, що на Київщині. Там встановили три будинки, а до зими планують надати тимчасові оселі для майже 600 родин. До слова, виробництво модульних конструкцій розташоване у Вишневому. 

Одну таку споруду збирають за 5 годин, а будівельні роботи та процес заселення тривають до п’яти діб. Всередині облаштовують мінімум три кімнати-блоки: спальню, ванну та кухню з відпочинковою зоною. 

Команда проєкту NEST. Фото: The Village Україна

Приблизна вартість одного блока для будинку – $5 тисяч, оселя з п’яти блоків коштує $25 тисяч. На перші помешкання зібрати кошти допомогли школярі з родини американців українського походження. 

Детальніше про проєкт NEST можна дізнатись за посиланням.

Нагадаємо, напередодні у матеріалі “Стандарти гідності. Соціальне житло для повоєнної України” ми розповідали про те, чому типові модульні містечка, де хочуть поселити кілька тисяч українців, суперечливе рішення, що таке соціальне житло та чому це не “про смарт-квартири”.

Стандарти гідності. Соціальне житло для повоєнної України

 

 

Читайте також

“Краще і за менші гроші”. Нова концепція персоналізованого модульного житла для переселенців 

Українські архітектори пропонують відновити Північну Салтівку за допомогою 3D-друку 

На Львівщині незабаром може розпочатись будівництво містечка для переселенців Sich