Базиліка Сан-Марко у Венеції вперше в історії лишилася сухою завдяки скляному бар’єру

Скляний бар’єр – тимчасове рішення, але воно вже захищає безцінну спадщину всередині храму.

Припливи — або acqua alta (висока вода) — регулярно затоплюють венеціанські острови та знамениту площу Сан-Марко, змушуючи жителів і гостей одягати гумові чоботи. Однак востаннє, коли це трапилось, базиліка Сан-Марко залишилася сухою завдяки інноваційному скляному бар’єру, що був розташований по периметру храму. Цей бар’єр тепер не дозволяє воді покривати дорогоцінний мармур і мозаїку.

Мешканці міста та туристи здебільшого взувають гумові чоботи, щоб прогулятися площею Сан-Марко під час підйому рівня води. Фото: Reuters

TheMayor.eu повідомляє, що 6 листопада рівень припливу становив 95 см, а глибина води на площі Сан-Марко становила 10 см , а в окремих місцях подекуди і 20 см. Скляна перешкода, яка складається з прозорих плит висотою 130 см, зупиняє воду на шляху до внутрішньої частини базиліки.

Утім, скляний бар’єр є тимчасовим рішенням. Протягом наступних трьох років має бути завершений масштабний проєкт MOSE.

Сухе приміщення базиліки. Фото: Reuters

Захист від припливів

MOSE розшифровується як Modulo Sperimentale Elettromeccanico (Експериментальний електромеханічний модуль) і є проєктом, який по суті представляє встановлення механічних дамб на дні проходів, де Адріатичне море з’єднується з Венеціанською лагуною. Ці дамби піднімаються під дією тиску повітря, коли настає приплив, утворюючи таким чином бар’єр, який запобігає потраплянню приливної хвилі до лагуни.

Скляний бар’єр захищає базиліку від підтоплення. Фото: Getty Images

MOSE активується, коли рівень припливу становить 110 см, тобто минулими вихідними він би не був задіяний. Повідомляється, що для повного завершення та тестування знадобиться ще три роки, тому скляний бар’єр, який оточує базиліку, служитиме тимчасовим рішенням та додатковим захистом до того часу.

 

 

Читайте також

Італія підписала угоду з ЮНЕСКО, аби захистити українську спадщину

Бельгія спорудить перший у світі штучний енергоострів у Північному морі

У Панамі плавучий будинок за $1,5 мільйона пішов під воду одразу після спуску