Аварійну будівлю колишнього польського заводу перетворили на мультифункціональний громадський простір

У місті Чемпінь повенули життя занедбаній споруді початку ХХ століття. Проєкт Tlenownia передбачав масштабний комплекс ревіталізаційних робіт, адже стара будівля перетворилася на руїну й чекала на знесення.

Однак міська влада вирішила зберегти історичну пам’ятку й організувала конкурс на кращу пропозицію щодо її відновлення. Нині проєкт, успішно реалізований архстудією JP Woźny, номінували на архітектурну премію Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego, пише WhiteMad.

Такий вигляд мала споруда до ревіталізації. Фото: WhiteMad

Історична будівля після реставраційних робіт. Фото: WhiteMad

Роботи передбачали відновлення зі збереженням первісного вигляду споруди площею 1500 м². 

“Нам вдалося зберегти понад 30% початкового матеріалу: передусім зовнішніх стін. Решта – нові конструкції: залізобетонні чи сталеві. Також ми намагалися зберегти якомога більше оригінальних деталей, хоча це не завжди вдавалося”, – пояснюють автори проєкту.

Архітектори зберегли цегляні фасади та доповнили їх скляною прибудовою. Фото: WhiteMad

Tlenownia задумали як простір для виконання багатьох культурних і соціальних функцій, незалежних одна від одної. Відвідувачі можуть самі обрати куди їм піти. Серед запропонованих місць – бібліотека з читальнею, багатофункціональний зал на 140 місць, приміщення для майстер-класів з дітьми, підлітками та дорослими, двоповерховий музей, присвячений історії цієї будівлі тощо. 

Бібліотека у Tlenownia. Фото: WhiteMad

Мультифункціональна зала. Фото: WhiteMad

Ліфт підіймає до кімнати, розташованої у скляній прибудові. Звідси відкривається вид на міський горизонт. Із будівлі можна вийти прямо в пасаж, частково закритий скляним дахом, який з’єднує головну будівлю з павільйонами і дозволяє використовувати її цілий рік.

 

 

Читайте також

Проєкт Паундбері. Як уже 30 років будують експериментальне місто британського короля Чарльза III

Фінські дизайнери використовують очерет для створення текстильних виробів

Українська компанія Expolight разом із нідерландськими архітекторами створить спільний проєкт у Грузії