ArchDaily визначило 15 переможців архітектурної премії Building of the Year 2022

Завершився другий етап голосування, за яким обрали 15 кращих проєктів із 75 фіналістів.

Онлайн-видання ArchDaily опублікувало рейтинг переможців щорічного архітектурного конкурсу Archdaily Building of the Year. Цьогоріч у ньому брали участь понад кілька сотень учасників. Їх обирали за допомогою відкритого голосування користувачів на платформі видання організатора конкурсу.

Голосування проходило у два етапи. На першому – визначили п’ять фіналістів конкурсу у 15 номінаціях. Нині підбили підсумки, за якими перемогу присвоїли для 15 проєктів – по одному у кожній категорії.

Усі вони різняться за стилем виконання, початковою ідеєю та функціональним призначенням, проте кожен із них демонструє унікальний погляд на те, якою має бути сучасна архітектура.

PRAGMATIKA.MEDIA пропонує детальніше ознайомитись із добіркою кращих архітектурних рішень за версією премії Building of the Year 2022.

 

Bridge Gallery / Atelier Lai

Переможець у номінації: Commercial Architecture

Екстер’єр книгарні. Фото: Yilong Zhao

Інтер’єр книгарні. Фото: Yilong Zhao

Нова книгарня Bridge Gallery, зведена на місці покинутого маєтку, розташовується у невеличкому китайському селі Таоюань. Крім того, що тут продають книги, будівля слугує критою пішохідною переправою через місцеву річку.

 

Chapel of Sound / OPEN Architecture

Переможець у номінації: Cultural Architecture

Екстер’єр концерт-холу. Фото: Jonathan Leijonhufvud

Інтер’єр концерт-холу. Фото: Jonathan Leijonhufvud

Концепт скелястого концерт-холу втілили у проєкті Chapel of Sound, розташованого посеред гірської місцевості у Китаї. Завдяки поєднанню мінеральних порід і бетону як будівельних матеріалів, будівля виглядає так, ніби її створила природа.

 

Plaza of Kanagawa Institute of Technology / junya ishigami + associates

Переможець у номінації: Educational Architecture

Інтер’єр напіввідкритої площі. Фото: Courtesy of Junya Ishigami + Associates

Фасад напіввідкритої площі. Фото: Courtesy of Junya Ishigami + Associates

Напіввідкриту площу Plaza of Kanagawa Institute of Technology задумали як багатофункціональний освітній простір на території Технологічного інституту в японській префектурі Канагава.

Кілька десятків отворів у даху конструкції утворюють особливі заломи світла всередині приміщення, що дозволяє щоразу відчувати по-новому тамтешню атмосферу. Фундамент влаштований так, що під час дощу вся накопичена вода миттю стікає і поглинається, й будівля залишається сухою.

 

Ca’n Terra House / ENSAMBLE STUDIO

Переможець у номінації: Houses

Фасад будинку, зведеного у піщаному кар’єрі. Фото: Cortesía de Ensamble Studio

Архітектурні об’єми приміщення. Фото: Cortesía de Ensamble Studio

Житловий простір Ca’n Terra House звели посеред піщаного кар’єру на іспанському острові Менорка. Об’єми та стіни приміщення формували лише шляхом витісування шматків мінеральних порід.

 

Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel / Tezuka Architects

Переможець у номінації: Religious Architecture

Екстер’єр каплиці. Фото: FOTOTECA

Інтер’єр каплиці. Фото: FOTOTECA

Новий погляд на те, якою повинна бути сучасна каплиця, демонструє проєкт Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. Прозорий фасад будівлі вкриває розлогий орнамент, на якому, за задумом архітекторів, зображено густий ліс – шлях Адама і Єви, вигнаних з Едему.

 

Law Firm Headquarters / BLOCO Arquitetos + Renata Dutra Arquitetura

Переможець у номінації: Offices

Інтер’єр штаб-квартири юридичної фірми. Фото: Haruo Mikami

Екстер’єр щтаб-квартири юридичної фірми. Фото: Haruo Mikami

Проєкт Law Firm Headquarters – архітектурне втілення офісного приміщення за всіма принципами поваги до природи. Штаб-квартиру юридичної фірми, що розташована у Бразилії, побудували шляхом повторного використання наявних будівельних матеріалів.

Приміщення облаштували фотоелектричною системою, розробили концепцію, за якою буде повторно використовуватись дощова вода, а інтер’єр офісу “озеленили” критим садом.

 

Types of Spaces Installation at CONCÉNTRICO Festival / Palma + HANGHAR

Переможець у номінації: Small Scale & Installations

Геометрія інсталяції на території тютюнової фабрики. Фото: Luis Díaz Díaz

Конструкція поєднує дві будівлі у єдине ціле. Фото: Luis Díaz Díaz

Спроєктована інсталяція розташована біля входу іспанської тютюнової фабрики та веде димаря з червоної цегли. Конструкція “скріплює” фасади будівель, аби повернути заводу його первозванний цілісний вигляд.

 

Camp del Ferro Sports Center / AIA + Barceló Balanzó Arquitectes + Gustau Gili Galfetti

Переможець у номінації: Sports Architecture

Екстер’єр спортивного комплексу. Фото: Simon Garcia

Фасад спортивного комплексу із перехресною вентиляцією. Фото: Simon Garcia

Спортивний комплекс Camp del Ferro площею понад сім тисяч квадратних метрів звели в Барселоні. Будівля має унікальний фасад – його частини розташовані таким чином, що утворюють перехресну вентиляцію, завдяки якій суттєво покращується циркуляція повітря в приміщеннях.

 

50% Cloud Artists Lounge Restaurant / CCD

Переможець у номінації: Hospitality Architecture

Екстер’єр ресторану. Фото: Courtesy of CCD

Інтер’єр ресторану. Фото: Courtesy of CCD

Цей ресторан у китайському місті Міле побудували лише за використання червоної цегли, без жодного цвяха чи металевої конструкції. Фасад будівлі формується з об’єднаних між собою конічних конструкцій, а дах замінили на мансардні вікна, аби приміщення отримало більше світла.

 

Second Home Holland Park / Selgascano

Переможець у номінації: Interior Architecture

Робочий простір коворкінг-центру. Фото: Iwan Baan

Зона відпочинку коворкінг-центру. Фото: Iwan Baan

Проєкт Second Home Holland Park створили для коворкінг-центру, що розташований у Великобританії. Кожен із працівників має свій окремий кабінет, який розробили у вигляді прозорого куба. На стінах помістили виноградну лозу, а для росту рослин перебачили спеціальні отвори у дасі.

 

Palacio Pereira / Cecilia Puga + Paula Velasco + Alberto Moletto

Переможець у номінації: Public & Landscape Architecture

Інтер’єр фойє історичної будівлі. Фото: Maria Gonzalez

Інтер’єр виставкової зали. Фото: Maria Gonzalez

У Чилі архітектори відновили історичну будівлю Palacio Pereira, зведену у 1872 році, аби перетворити її на осередок Міністерства культури, мистецтва та спадщини. Створення культурного простору передбачало поєднання сучасного дизайну з історичними архітектурними елементами.

 

Ilot Queyries Apartment Building / MVRDV

Переможець у номінації: Housing

Екстер’єр житлового комплексу. Фото: Ossip van Duivenbode

Внутрішній двір житлового комплексу. Фото: Ossip van Duivenbode

Такий вигляд має житловий комплекс, розрахований на 282 квартири, майже половина з яких – соціальне житло. Тут є місце для паркування, зелена зона, комерційні приміщення та ресторан на даху.

 

Villa M / Triptyque Architecture

Переможець у номінації: Healthcare Architecture

Екстер’єр закладу охорони здоров’я в Парижі. Фото: Michel Denancé

Такий вигляд має вертикальне озеленення фасаду будівлі. Фото: Michel Denancé

Новий заклад охорони здоров’я в Парижі звели з урахуванням екологічних характеристик. Перевагу надавали лише органічним будівельним матеріалам, а на фасаді будівлі розташували вертикальні сади.

 

(Re)forming Duichuan Tea Yards / O-office Architects

Переможець у номінації: Industrial Architecture

Екстер’єр одного із головних приміщень чайної фабрики. Фото: O-office Architects

Облаштована зона для відпочинку. Фото: O-office Architects

Проєкт (Re)forming Duichuan Tea Yards перетворив непопулярну чайну фабрику у Китаї на туристично привабливу територію. Сучасний вигляд мануфактурі надали за допомогою облаштування фасадів гранітною цеглою і зелених насаджень на дасі будівель. Тут також облаштували громадський простір та покинуті будинки колишніх працівників.

 

New Interior for Casa Batlló Stairs & Atrium / Kengo Kuma & Associates

Переможець у номінації: Best Applied Products

Інтер’єр сходинок та атріуму. Фото: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Оновлений пасаж історичної будівлі. Фото: Imagen Subliminal (Miguel de Guzmán + Rocío Romero)

Атріум і сходи Будинку Бальо, архітектурної пам’ятки світового значення у Барселоні, заграли новими барвами. Тут створили інсталяції із алюмінієвих штор-ланцюгів, які вловлюють світло та відтворюють його у різних формах.

 

 

Читайте також

Найкращі будівлі Європи: оголосили фіналістів архітектурної премії Mies van der Rohe

Одразу два проєкти YOD Group здобули перемогу на IIDA Global Excellence Awards

TECLA Technology: який вигляд має будинок, зведений за допомогою 3D-друку