Активісти закликають відновити історичну садибу в Пущі-Водиці — петиція

Активісти закликають відновити деревʼяну дачу-памʼятку в Пущі-Водиці, яка горіла вже тричі. Відповідну петицію зареєстрували на сайті Київради.

Петицію зареєстрував співзасновник памʼяткоохоронного хабу “Цегла” Дмитро Перов. На момент публікації новини зібрано понад 800 голосів з 6 тисяч необхідних.

2-поверхова будівля на вул. Миколи Юнкерова, 37, що в Оболонському районі столиці, є памʼяткою архітектури місцевого значення. Садибу з унікальним мереживом з дерева звели на початку XX століття за проєктом архітектора Едуарда-Фердинанда Брадтмана.

Нагадаємо, востаннє памʼятка горіла 30 березня, тоді пожежу ліквідували, однак будівля зазнала значних пошкоджень.

Фото: ДСНС, пожежа 30 березня

Водночас, як пишуть депутатка Київської міської ради Ксенія Семенова та активісти руху Цегла, ця пам’ятка пережила пожежу не вперше. Вони пов’язують це із інтересами забудовника.

Пожежа садиби Юнкерова, березень 2023 року. Фото: Vitaliy Samuylenko/Facebook

“Будівля пережила окупацію Київщини і дві Світові війни. Але, схоже, ідіотизм і столичні містобудівні традиції не переживе. Це в інших столицях світу унікальна будівля 1910-их років має цінність і додану вартість. А у Києві це лише будівельне сміття, яке безтолку займає цінну землю. Треба спалити”, – пише Семенова.

І депутатка, і активісти стверджують, що пам’ятка перебуває у власності ТОВ “Пуща-Парк”, бенефіціаром компанії є Браславський Руслан.

Фото на головній: Петро Тігунов

 

 

Читайте також:

«Садиба на Кудрявці» замість Пушкіна. Два київські музеї змінюють назви

Садибу Дмитрієва остаточно повернули у власність громади

У Вільнюсі перейменують музей Пушкіна