“9 днів на проєкт? Серйозно?”. Кирило Чуйко докладно про конкурс КОДА

18 липня Київська обласна державна адміністрація оголосила бліцконкурс «Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом». Однак на розроблення конкурсних проєктів будинків для сімей, які втратили дах над головою внаслідок російської агресії, передбачалося лише 9 днів. Чи цього достатньо для підготовки якісного проєкту й чому, на думку організаторів, архітектурний складник «має не першочергове значення»?

Публікуємо думку Кирила Чуйка, голови комісії зі зв’язків із громадськістю Архітектурної Палати НСАУ.

Кирило Чуйко, голова комісії зі зв’язків із громадськістю Архітектурної Палати НСАУ

Коли архітектурний складник проєктів архітектурного конкурсу «має не першочергове значення»

18 липня 2022 р. на сторінці й у телеграм-каналі КОДА з’явилась інформація щодо архітектурного бліцконкурсу «Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом». На розроблення конкурсних проєктів виділялося лише 9 днів: кінцевий термін прийому робіт — 27 липня. Уже 29 липня заплановане оголошення переможців.

Архітектори почали ставити резонні питання, критикувати та подекуди обурюватися з приводу цього конкурсу. НСАУ написала листа КОДА з поясненнями своєї позиції щодо конкурсу. Отримали цікаву відповідь. Тому давайте розберемо деталі конкурсу та дамо їм свою оцінку.

Загальна організація та комунікація щодо конкурсу. Згідно з постановою Кабінету Міністрів від 25.11.1999 № 2137 «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів», програма й умови конкурсу мають узгоджуватися з місцевою організацією НСАУ. Про узгодження організатори «забули». Термін проєктування у 9 днів не дає часу на розроблення якісних рішень і відсікає значну частину бажаючих узяти участь. Практикуючий архітектор не може миттєво відкласти свою роботу для участі в конкурсі. Бліцконкурс є засобом пошуку концептуальних ідей, тоді як організатори вимагали високої деталізації проєкту та складання кошторису. Крім того, пропонувалося заповнити реєстраційну форму, а також подати заявку на участь за Додатком 2, який так і не виклали.

Складу журі просто немає. Ми не знаємо, хто оцінюватиме роботи, чи мають ці люди фахові знання для цього

Умови конкурсу. Присутні значні розбіжності в умовах конкурсу. Спочатку зазначається, що участь у конкурсі можуть брати тільки автори/авторські колективи, у складі яких є сертифікований архітектор. Далі читаємо, що журі, за бажанням, може розглядати проєкти, що не відповідають вимогам, тобто зокрема й створені без архітектора. Не визначено форму подачі матеріалів: чи це мають бути альбоми, чи планшети. Відсутня анонімність проєктів, не передбачено шифрів проєктів, що порушує конфіденційність і створює ризик упередженості під час оцінювання. Після завершення конкурсу не передбачено громадських обговорень, виставок. В умовах конкурсу є інформація про премії та заохочення, але не вказані розміри цих премій і принципи їх розподілення.

Склад журі. Окремі питання щодо складу журі. Якщо точніше, складу журі просто немає. Ми не знаємо, хто оцінюватиме роботи, чи мають ці люди фахові знання для цього. Невідомо, хто є головою журі, хто секретар, як вестиметься протокол конкурсу. Це якась таємниця? Додаток 1 зі складом журі конкурсу так і не виклали.

Архітектурний складник конкурсу. Почнемо з аспектів просторового розвитку. В умовах конкурсу зазначено, що будинки проєктуються для абстрактних ділянок площею 0,1–0,25 га. Чому така велика розбіжність у площах ділянок, чому саме такі площі? Не вказана місцевість. Конкурсне завдання передбачає розроблення генплану з благоустроєм. Проте неможливо розробити генплан на абстрактну садибну ділянку чи район. Кожна місцевість має свої розміри, конфігурацію, розташування, рельєф. Жодного слова немає про соціальну та інженерну інфраструктуру нових поселень, якої люди однозначно потребуватимуть.

В умовах конкурсу написано, що будинки мають бути загальною площею 70–90–120 кв. м. Чому саме такі площі, чому така розбіжність? У відповіді КОДА вказано, що основна частина зруйнованих будівель мали середню площу 90 кв. м. Але відсутня статистика, немає точних даних, або ми їх не бачили. Не потрібно прив’язуватися до площ старих будинків, які можуть бути морально застарілими та не відповідати вимогам конкретних сімей сьогодні. Необхідно запитати в людей, що саме їм потрібно, і фахово допомогти прийняти рішення.

Конкурс передбачає розроблення проєктної документації стадії «Проєкт», що є досить деталізованою формою. Без прив’язки до конкретної ділянки та інженерно-геологічних умов неможливо спроєктувати фундамент або нульовий цикл, вартість якого може відрізнятися від конкретного будівельного майданчика. Витрати на фундамент становлять значну частину загальних витрат на будівництво.

Типові будинки маленької площі однозначно не створять якісного середовища. Таке середовище є недопустимим при будівництві вільної та європейської України

Перший критерій оцінки конкурсних робіт за умовами конкурсу — «образне вирішення об’єкта проєктування». У відповіді на лист НСАУ організатори зазначають, що в архітектурному конкурсі «архітектурна складова проєктів має не першочергове значення», а важливими є «швидкий монтаж, сучасні технологічні рішення й обмежена вартість». Проте саме правильні архітектурні рішення дозволяють створити сучасну архітектуру в межах визначеного бюджету та в стислі строки. Нова архітектура повинна бути гідною, створювати зручні умови для проживання людей. Однакові типові будинки маленької площі однозначно не створять якісного середовища. Таке середовище є неприпустимим під час будівництва вільної та європейської України.

Підсумовуючи, можемо зазначити, що конкурс організований непрофесійно, з порушенням законодавства, з ознаками упередженості чи підлаштування під раніше визначеного «переможця». Важливими є не кількість квадратних метрів і швидкість будівництва «якомога дешевше», а забезпечення людей якісним простором для гідного життя. Реалізація таких проєктів неможлива командним способом, а передбачає залучення архітекторів, громад і людей, що проживатимуть у конкретній місцевості, і має враховувати їхні потреби та вимоги.

 

 

Читайте також

Охочих запрошують взяти участь в архітектурному конкурсі “Відбудуємо приватні будинки мешканців Київщини разом”

“Архітектурна складова має не першочергове значення”. Що не так із конкурсом відбудови від Київської ОВА

Українські архітектори пропонують відновити Північну Салтівку за допомогою 3D-друку